Кристина чу доживотна присъда с наведена глава

Кристина чу доживотна присъда с наведена глава
Снимка: Фейсбук

Има деяния, които отекват дълго. Има престъпления, които трудно се забравят. Те са като белези, които почти никога не зарастват.

Сандански помни онази наглед обикновена есенна вечер на 19 ноември 2020 година. До момента, в който не само градът, но и страната настръхна от новината, че 34-годишната Кристина Дунчева е умъртвила по особено жесток начин двете си деца. Тя отнела живота на 3-годишната си дъщеря и на 5-годишния си син в дома си в курортния град. Убийството е извършено по особено мъчителен начин за убитите деца. На тях са им нанесени по над 30 прободно-порезни наранявания, сочат направените след двойното убийство съдебномедицински експертизи.  

 За това ужасно престъпление Окръжен съд – Благоевград постанови на 3 юни, понеделник, най-тежката присъда на подсъдимата - наказание „Доживотен затвор без замяна“ при първоначален специален режим. Присъдата бе обявена от петчленен състав с председател Атанас Маскръчки. Младата жена бе осъдена да изплати обезщетение от 700 000 лева плюс лихвите на бащата на децата Георги Трайков - обезщетения за причинени в резултат на престъплението неимуществени вреди, изразяващи се в причинени болки и страдания от смъртта на децата му. Подсъдимата бе осъдена да заплати по сметка на ОД на МВР - Благоевград направените в хода на досъдебното производство разноски за вещи лица в размер на 15 418,67 лева. Тя трябва да заплати и по сметка на Окръжен съд - Благоевград сумата от 28 000 лева държавна такса върху уважения размер на гражданския иск. При четенето на присъдата тя остана с наведена глава, а  нейните близки се разплакаха.

Делото се гледа при закрити врата. Процесът започна в Окръжен съд – Благоевград през февруари 2022 г., като на първото разпоредително заседание 32-годишната жена припадна и се наложи намесата на спешни медици. Тогава бащата Георги Трайков предяви граждански иск за кръвнина от по 350 000 лв. за всяко дете.

А до трагедията, която ще отеква още много време в Сандански, се стигна след проблеми в отношенията между родителите, множество жалби от нейна страна за домашно насилие и липса на адекватна реакция на институциите. Двамата живеели на семейни начала в жилище в Сандански. От връзката им през 2015 г. се ражда синът Васил, а две години по-късно - през 2017 г., дъщерята Ивон.

На фаталния 19 ноември 2020 година Кристина и Георги отново се скарали помежду си. Жената останала сама в дома с двете си деца. Майката извадила от шкаф в кухнята три домакински ножа и ги насочила към децата. Първо нанесла удар в шията на 5-годишния си син, а след това на 3-годишната си дъщеря, след което продължила да ги наранява и накрая седнала до убитите си деца.  Пристигналият на местопроизшествието екип на центъра за спешна медицинска помощ констатирал смъртта на децата.

От заключението на вещите лица по изготвената комплексна съдебнопсихиатрична и психологична експертиза се установява, че по време на престъпното деяние Кристина Дунчева не е била в състояние на физиологичен афект. При нея не се установява психично заболяване или друго заболяване освен личностно разстройство – емоционално нестабилна личност. То не е психична болест и не може да бъде приравнено към продължително разстройство на съзнанието по смисъла на Наказателния кодекс. Дунчева има изградена и съхранена психична годност, като може да участва пълноценно във фазите на наказателния процес и да носи наказателна отговорност, прецениха лекарите. Тя бе настанена в затворническата психиатрична болница в Ловеч, където бяха извършени експертизите. В рамките на самия процес бяха извършени допълнителни комплексни съдебнопсихиатрични и психологични експертизи, които потвърдиха първоначалните, че младата жена не е невменяема.

Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативен съд в 15-дневен срок.

„Категорично ще обжалваме постановената присъда. Първата съдебнопсихиатрична експертиза, направена веднага след деянието, установи, че Кристина е била в състояние на невменяемост. Ние пледирахме за наказание „Лишаване от свобода“, защото има и много смекчаващи вината обстоятелства. Нейната личност не е изключително опасно, не е осъждана до момента, затова няма основания за доживотен затвор без право на замяна. 7 утвърдени имена направиха по алтернативно искане съдебнопсихиатрична експертиза и тяхното заключение бе, че Кристина е действала в състояние на кумулиран афект, че има психическо разстройство. Нейното заболяване не е същинско психическо заболяване“, заяви за „Телеграф“ адвокат Райна Хаджиева, която е един от защитниците на Кристина Дунчева.

Според адвоката Кристина трудно се справя в тежки житейски ситуации. Но за това тя няма вина, тъй като така се е родила. А към това трябва да се прибави и домашното насилие, на което е била подложена Кристина от страна на мъжа, с който живеела на семейни начала.

„Няколко месеца преди престъплението тя е изпитвала силна тревога. Била е притисната от Георги Трайков да подпише споразумение, че родителските права се дават на нея, но тя и децата ще живеят в дома на мъжа, където е била бита и малтретирана“, каза още адвокат Хаджиева. Доказано е с решения и на съда в Сандански, и на Окръжен съд-Благоевград, че е жертва на домашно насилие.

Кристина е била в много тежко състояние на взривоопасен кумулиран афект, на дисоциативно разстройство. Според част от експертизите е била на ръба, на границата да не разбира какво прави и да не може да контролира постъпките си. Според защитата й съдът не е взел под внимание психическото й състояние в момента на престъплението.  

Сега майката, отнела живота на двете си деца, е в затвора в Сливен. Там ще чака новия съдебен процес.        

Източник: Вестник "Телеграф"

Коментари

Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини