Вселенският патриарх Вартоломей е поканен да присъства на избора на новия български патриарх

Снимка: Getty Images
Снимка: Getty Images

Вселенският патриарх Вартоломей е получил лична покана да присъства на избора и интронизацията на новия български патриарх, става ясно от публикация на интернет сайта на Вселенската патриаршия, предаде БНТ.

Поканата е била изпратена до Вартоломей от наместник-председателя на Светия Синод Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий.

„Молим се за упокоението на душата на блаженопочившия патриарх Неофит. Точно вчера получих писмо от моя брат Врачанския митрополит Григорий, който от името на цялата света Българска църква ме кани да присъствам на избора и интронизацията на новия предстоятел на сестринската Българска църква. Много любезно от ваша страна, че лично поканихте Вселенския патриарх на исторически момент от живота на вашата Църква“.

На 30 юни, когато трябва да се проведе изборът, патриарх Вартоломей е планирал да посети митрополията на Арта.

Очаква се на 30 юни у нас да дойдат и предстоятелите на поместните православни църкви. От Светия Синод на БПЦ-БП не съобщават дали официална покана е изпратена и до патриарха на Москва и цяла Русия Кирил.

По устав Константинополската патриаршия няма никакво отношение към избора на Българския патриарх. Практика е Вартоломей не участва лично в интронизации на патриарси, (изключение прави избора на Атинския архиепископ Христодул), а изпраща винаги свои представители.

Духовници коментираха, че присъствието му едва ли ще е случайно и допуснаха опит за лобиране в полза на един от кандидатите. Сред митрополитите се твърди, че се очаква Николай Пловдивски, който обяви, че няма да е сред претендентите за патриарх на БПЦ, да се върне в играта. Това може да стане по предложение на някой от митрополитите. Прогнозите са и че дясната ръка на Николай - знеполски митрополит Арсений да оглави овдовялата сливенска епархия.

Източник: Епицентър.бг

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини