Светият синод избра епископ Арсений за Сливенски митрополит

Снимка: Стопкадър, NOVA
Снимка: Стопкадър, NOVA

Епископ Арсений е новият Сливенски митрополит. Той е събрал седем гласа срещу пет за епископ Герасим, съобщи NOVA.

Светият синод днес определи новия Сливенски митрополит на мястото на починалия през януари дядо Йоаникий въпреки протестите, включително на бургаски миряни и свещеници, с искане за касиране на епархийския избор от 19 май, отсял двама от кандидатите - Знеполският епископ Арсений и Мелнишкият Герасим. Това бе вторият опит за избор след отмяната на първия.

Днешният каноничен избор се състоя в синодалния параклис "Св. Цар Борис-Михаил Покръстител" в Синодалната палата в София.

Мелнишкият епископ Герасим бе избран с 25 гласа на втория тур за кандидат за Сливенски митрополит на епархийския избор на 19 май. Знеполският епископ Арсений получи 26 гласа на първия тур. Изборът се състоя при пълен кворум с 42-ма епархийски избиратели от седемте сливенски духовни околии.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини