Защо предизборните плакати у нас стават следизборни

Защо предизборните плакати у нас стават следизборни
Снимка: Илинден Прес

По-силни от хаоса!

Да си довършим работата!

Сигурност и стабилност!

За социална и сигурна държава!

Възраждане за България!

Довери се на разума!

Звучат ви познато всички тези призиви, нали? Цял месец слушахме и виждахме тези и много други слогани на партии, участвали в парламентарните избори на 4-ти април. Минаха точно 7 дни от датата на вота, точно в този срок партиите, коалициите, местните коалиции, инициативните комитети следва да премахнат поставените от тях агитационни материали.

Но на много места си стоят непокътнати предизборните плакати. На практика те са и следизборни, защото някои от тях оцеляват с години. И продължават да ни гледат кандидат-депутати, а под тях са обещанията им към обществото. Те са по автобусни спирки, по жилищни сгради, по електрически стълбове, по електрически табла, по витрини на магазини. Даже и по контейнери за боклук са усмихнатите лица на тези, които се състезаваха за влизане в 48-ото Народно събрание. Гледка, която не е много лицеприятна, но е факт. Изборите вече са зад гърба ни, но резултатите от плакатната война продължават да са пред нашите погледи.

Стара практика е у нас повечето плакати да си останат непипнати и да разчитаме на времето да изтрие спомена за тях. Често се налага Общинските фирми по чистотата или частните такива, които отговарят за хигиената в общините, да мобилизират работниците си, които да търкат и свалят агитационните партийни материали. Разбира се, във всяка една Община си има Наредба, която предвижда и санкции за непочистени плакати. Но и това сякаш не стряска партиите и не ги дисциплинира. Те с огромен ентусиазъм разлепват агитматериалите си, но този ентусиазъм се изпарява, когато трябва да ги премахнат.

Глобите, поне на хартия, почват от 100 лева за физическо лице и стигат до над 10 000 лева за юридическо лице. Има Общини в страната, които имат интересна практика – искат депозит /например 500 лева/ от всяка партия преди изборите. Ако въпросната партия не си почисти плакатите в законоустановения срок, то депозитът остава в общинската хазна.

Това е добър начин да се размърдат партийните централи и да си довършат работата и след изборите по отношение на разлепените плакати по гладове, села и паланки.

Но няма ли съзнание и желание, няма да се получи. Само с глоби не става, доказано е във времето. Надявахме се този път партиите да ни опровергаят. Не не им остана време да го направят. Поне в законоустановения срок. Но и утре е ден...

Коментари

    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини