Тръгва подписка за оставки в ГЕРБ в Пиринско

Тръгва подписка за оставки в ГЕРБ в Пиринско
снимка: ГЕРБ, Пресцентър

Затишие пред буря е обзело структурите на ГЕРБ в Пиринския край. Привидното спокойствие и мълчание се очаква в близките дни да бъде взривено от събирането на подписки за оставките на Бисер Михайлов, лидер на общинската организация в Благоевград, и на Даниела Савеклиева, областен лидер на партията. Десетина дни след балотажа двамата не са поели никаква отговорност за катастрофалните резултати на местния вот и загубата на кметските избори в областния център, община Банско и община Сандански.  Никой от тях не е пожелал до момента да говори пред медиите, за да обясни защо се стигна дотук и имат ли някаква персонална вина за този крах.

ГЕРБ „постигна” най-големия си провал в региона от своето създаване. Причините са много – личностни конфликти, разбити структури, отказ от битка за смесените региони в Пиринско, липса на силни идеи и на работещи и лидерски решения за мобилизацията на организациите по места и за тяхното развитие. На тези избори ГЕРБ загуби не само изброените знакови общини, но и отстъпи от завоюваните позиции през годините, като в смесените региони, а и не само там. В същото време ДПС си върна това, което бе загубила преди. Движението за права и свободи отново си взе община Гърмен, в Якоруда и Белица спечели с все по-отчайваща преднина битката за местен парламент и кмет. На тези избори досегашният кмет на община Хаджидимово – Людмил Терзиев, спечели нов кметски мандат, но сега го направи като кандидат на ДПС. В тези общини хората вече не се гордеят, че са членове на ГЕРБ. Местните лидери на управляващата страната партия се чудеха как да правят избори, след като не получиха никаква подкрепа от областното ръководство. Стигна се до парадокса партията да не издигне кандидат за кмет в община Сатовча.

„На дъното сме в момента. И никой не поема отговорност. Преди години, след загубата на кандидата на ГЕРБ – Кирил Пендев, за кмет на община Благоевград, областният лидер Костадин Хаджигаев веднага си подаде оставката. Сега губим и Благоевград, и Банско, и Сандански, а виновни няма”, гневни са редови членове на ГЕРБ. В община Петрич Димитър Бръчков спечели още на първи тур победа за ГЕРБ, но се появи аудиозапис, в който петричкият градоначалник критикува безцеремонно премиера. Дали е истински въпросният запис, това ще кажат компетентните органи, но дни наред се коментираха думите на Бръчков по адрес на Борисов.  

Много от партийните активисти са категорични, че е време да се намеси лидерът Бойко Борисов, тъй като партията в Пиринско има нужда от спешна реанимация. Защото през последните години Даниела Савеклиева, областен лидер, така и не бе припозната като силен водач и партиен строител в региона. Бисер Михайлов пък бе назначен за общински председател служебно, след като загуби битката с Йордан Андонов. Това не бе простено от доста хора в партията, които не можаха да преглътнат моралния компромис, който настоящият общински водач направи. Разделението и неувереността са се проявили тези дни и в парламентарната група на ГЕРБ в общинския съвет в Благоевград. Шестимата съветници са имали среща с новия кмет Румен Томов. Градоначалникът е изразил мнението си, че няма нищо по-добро от това заедно да работят за просперитета на Благоевград. Но съветниците са се разделили и по този въпрос. Трима са били категорични, че ще са твърда опозиция на кмета, а другите са били на противополжно мнение – че не бива на всяка цена да са срещу идеите на кмета Румен Томов.     

Затова е дошло времето да се реорганизира ГЕРБ в Пиринско и да се търсят нови и качествени личности, които да върнат партията на мястото, което бе завоювала допреди няколко години. Но проблем може да се окаже намирането на нов областен лидер, тъй като няма и силна банка кадри. През последните години от общинските структури не се открои нито един мотивиран и способен човек, който да обедини останалите да оглави ГЕРБ. Напоследък все по-често се спряга за този пост името на депутата от Банско – Александър Мацурев. Той обаче тепърва ще трябва да доказва дали е положил всички усилия за кандидата на ГЕРБ в Банско за кметския стол – Георги Икономов.

Лидерът Бойко Борисов трябва много внимателно и без емоция да реши този кадрови проблем. При нова грешка организацията е на път тотално да са заличи от политическата карта в Пиринския край. Идеята областният лидер на ГЕРБ да е от Банско няма как да се приеме радушно от благоевградската структура, която е най-голямата в региона. Този път решенията няма да се вземат от доскорошния втори в партията – Цветан Цветанов, който е сочен от местни партийни членове за виновник за привличането на клиентелисти и послушковци в партията. Последната дума ще има лидерът Бойко Борисов, който трябва да въведе ред и дисциплина в партийните редици в Пиринско.     

Коментари

    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини