Уилям Голдинг: Дисхармонията е в нашата природа. Не можем да живеем заедно, без да се нараняваме един друг

Уилям Голдинг
Уилям Голдинг

Сър Уилям Голдинг, британски писател и поет, е роден на 19 септември 1911 година в град Нюкий. Още на 7 години започва да пише. Носител на награда "Букър" (1980) и Нобелова награда за литература (1983), той става световноизвестен с романа си "Повелителят на мухите" (1954). Книгата е противоречива и често забранявана. Тя засяга теми като истинската същност на човешката природа и конфликта между личност и общност. Творбата е преведена на български език. Любопитен факт за Голдинг е, че служи във флота на родината си по време на Втората световна война и участва в потопяването на германския кораб „Бисмарк“.

Баща му бил преподавател в местното училище и интелектуалец с радикални възгледи по отношение на политиката, както и силно вярващ в науката. Семейството се мести в Марлборо, където Голдинг посещава Marlborough Grammar School. По-късно (1930) започва следването си на естествени науки и английски език в Оксфордския университет. Първата му книга – стихосбирка, излиза година преди получаването на бакалавърска степен по изкуства. Преподава английски език и философия в Bishop Wordsworth's School в Сейлсбъри. Посветен е в рицарство през 1988 г. от кралица Елизабет Втора. Уилям Голдинг умира на днешната дата през 1993 година.

Вижте интересни мисли на носителя на Нобелова награда:

„Страхът не може да нарани повече от съня.“

„Най-великите идеи са най-простите.“

„По природа съм оптимист, но по интелектуални убеждения – песимист.“

„Жените са глупави да претендират, че са равни на мъжете. Те ги превъзхождат и винаги са ги превъзхождали.“

„Проблемът е, че ако си лидер, трябва да мислиш, да си мъдър.“

„Никое човешко начинание не е изцяло добро.“

„Изкуство, което не комуникира с публиката, е безполезно.“

„Чак на 37 години осъзнах, че трябва да пиша собствените си книги, а не нечии други.“

„Войната прави живота по-евтин.“

„Езикът облича опита като сако по мярка.“

„Маркс, Дарвин и Фройд са най-скучните личности в Западния свят. Опростяването на техните идеи ни вкараха в психологически усмирителни ризи, от които можем да се измъкнем само чрез анархия и насилие.“

„Дисхармонията е в нашата природа. Не можем да живеем заедно, без да се нараняваме един друг.“

„Шокирам съм колко лесно неинформираните хора стигат до окончателно мнение без да имат дори основа, на базата на която да дадат оценка".

„Кое е по-добре – да има закон и правила или да ловуваме и убиваме?“

„Изкуството е комуникация, но само отчасти. Останалото е откриване.“

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини