В Турция спряха излъчването на хитов сериал, предизвикал религиозен дебат

Снимка: Fox.com.tr
Снимка: Fox.com.tr

Турският орган за радио и телевизионна регулация РТУК наложи двуседмична забрана за излъчване на популярния телевизионен сериал „Алени пъпки“ (Kizil Goncalar), защото е против „националните и духовните ценности на обществото“, предаде Ройтерс.

Илхан Ташчъ, член на борда на РТУК, представляващ основната опозиция, написа в социалната мрежа „Екс“ (бившата Туитър), че регулаторният орган е наложил и 3 процента административна глоба на телевизия Фокс (FOX TV), която е собственост на Уолт Дисни Ко. (Walt Disney Co.), информира БТА.

Сериалът „Алени пъпки“, който подчертава разделението между религиозните и светските пластове на обществото, бе изправен пред негативна реакция, след като бе излъчен на 18 декември, въпреки че първите два епизода оглавиха рейтинговите класации и получиха повече от 10 милиона гледания във видео платформата ЮТюб (YouTube). 

РТУК често е наказвал предавания заради неща, определяни като нарушения на моралните ценности на Турция, структурата на семейството или други въпроси, които определя като неетични, включително и на ЛГБТ правата.

Критиците на регулаторния орган и опозиционните партии и преди са критикували РТУК за ограничаване на свободите. Продуцентът на сериала Фарук Тургут каза, че сериалът отразява социологическата реалност в Турция и изобразява сблъсъка между светските и религиозните слоеве на обществото.

„Опитвам се да държа огледало пред реалността на турското общество. Реалността трябва да се обсъжда, не можем да вървим напред, ако я игнорираме“, отбеляза Тургут, цитиран от Хюриет. „Обявиха ни война, но ние ще се борим докрай“, допълва той.

Ебубекир Шахин, директорът на РТУК и член на управляващата Партия на справедливостта и развитието на президента Реджеп Тайип Ердоган, написа в социалната платформа „Екс“, че възмутени зрители са призовали за спиране на сериала, а рекламите на сериала по билбордове в Истанбул са били вандализирани с черна боя.

Проправителствените медии обвиниха сериала в ислямофобия и призоваха към отмяна на разрешителните за локации за снимки на следващите епизоди. 

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини