Имотите на зелено по-скъпи от готовите, пазарът най-активен в големите градове

Имотите на зелено по-скъпи от готовите, пазарът най-активен в големите градове
Снимка: 24 часа

Сделките на зелено се връщат на пазара след година затишие, а цените на нови, недовършени имоти са по-високи от тези на готовите стари жилища. Това сочи проучване на строително-инвестиционната компания BLD за миналото тримесечие, пише в. 24 часа.

Жилищата с акт 16 в София отпреди 2015 г. са се търгували средно срещу 868 евро за кв.м, докато тези на зелено са достигнали 1019 евро за кв.м, показват данните от проучването. Според брокери на водещи агенции активните купувачи, които диктуват пазарните тенденции, са две групи: такива, които купуват първо жилище, и други, които търсят промяна в качеството на живота си

За първите съотношението цена-качество е водещо, те действат в рамките на бюджет, който предварително са определили. Водещи при избора им са кварталът, инфраструктурата, наличието на удобен транспорт, близост до училища, паркове и магазини.

Втората група клиенти обикновено са хора със стабилни доходи и тяхното търсене се определя от много повече критерии. Освен че обикновено те разполагат с по-голям бюджет, критериите им са много повече и по-стриктни. За тях са важни разположението на сградата в предпочитания квартал, поддръжка на заобикалящата среда, видът транспорт, и дори профилът на техните бъдещи съседи. Активността на купувачите от втората група е в основата на растящите цени на имотите на зелено. Тези покупки дават възможност на бъдещия собственик да придаде индивидуален облик на жилището си. Най-често се ползват услугите на вътрешни дизайнери и на реномирани мебелисти.

Пазарът продължава да бъде най-активен в големите градове - София, Варна, Бургас, Пловдив.

Водещи брокерски агенции предупреждават, че много продавачи искат да се възползват от ценовия ръст и оферират на нереално високи цени. Това, освен че прави много имоти непродаваеми, може да доведе до надуването на ценови балон, който да застраши пазара с нови сривове.
 

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини