Проф. Георги Михайлов: БСП е съгласна не само за руската ваксина, а за всяка легализирана и доказала своите качества ваксина

Проф. Георги Михайлов: БСП е съгласна не само за руската ваксина, а за всяка легализирана и доказала своите качества ваксина

Според най-голямата статистическа организация, 4 месеца след началото на ваксинирането България е на последно място в Европа

„Ковид 19 е сериозен проблем, не само защото е опасна инфекция, а защото оказа много сериозно влияние върху здравните системи в света, върху психиката на хората, върху икономиката.“ Това заяви народният представител от “БСП за България“ и водач на кандидатската листата на левицата в Благоевград проф. Георги Михайлов в ефира на БНТ.

В предаването “Денят започва с Георги Любенов“ той посочи, че според най-голямата статистическа организация, четири месеца след началото на ваксинирането, България е на последно място в Европа.

„Според световните данни Америка е с 30 на 100 ваксинирани, Великобритания с около 15 на 100, Европа е с около 10 на 100, а ние сме с около 2 на 100. Това говори за изключително сериозни грешки в политиката на ваксинирането на българската нация и те се оформят в две направления“, констатира професор Михайлов.

„Първата грешка в е разпределението на броя и видовете на ваксините“, според професора, който обясни как първоначално България е отказала ваксината “Джонсън и Джонсън“, след което се е наложило парламентът по спешност да гласува закупуването й в изпуснати срокове от ЕС.

Втората грешка е, че парламентът не е бил известен какви количества ще бъдат закупени, по думите на професора: „Оказва се, че ние изоставаме значимо, не защото българските граждани нямат положително отношение към ваксинирането, а защото държавата не е помислила практически как и по какъв начин да достигне до всеки гражданин със своята ваксинационна политика.“

Проф. Михайлов припомни скандалния факт от миналата седмица, когато сутринта започва да се реализира ваксинационния календар, и в 12:00 часа на обяд, при отворени флакони, се обявява централно решение на правителството, че временно се прекратява ваксинацията с една от ваксините.

„Зам.-председателят на лекарския съюз каза, че започването на ваксинация с един препарат и неговото прекъсване внезапно има много тежки психологически ефект върху хората“, допълни социалистът.

„Има разнопосочни сигнали от управляващите, а така хората губят вяра в собствената си държава. “Така професорът описа поредния разнобой между министър-председателя и здравния министър по отношение на ваксината “Астра Зенека“.

По темата с руската ваксина проф. Михайлов заяви: „Здравният комисар обясни, че всяка държава на своя отговорност може да сключва договори при условията на извънредно законодателство“, като даде за пример Великобритания, Словакия и Унгария.  

Професорът подчерта, че БСП е съгласна не само за руската ваксина, а за всяка легализирана и доказала своите качества ваксина. „Със своето действие управляващите загубиха консенсуса със своята нация“, отбеляза той.

Основното, което от БСП искат по отношение на здравеопазването, е ефективната и качествена помощ да стигне до всеки гражданин в страната повтори становището на БСП Георги Михайлов. „80% от болниците в страната се намират в 4 града, затова основният ни принцип на управление на здравната система е регионализация“, обясни професорът вижданията на БСП за реформа в здравната система .

В ефира на БНТ той заяви, че хората искат справедливост и развитие на мястото, където живеят, възможност за работа, за здраве, за образование, а в момента тези неща не съществуват на територията на страната.

*Купуването и продаването на гласове е престъпление

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини