Пръскат зелените площи за насекоми заради нодуларния дерматит

Снимка: ИлинденПрес, архив
Снимка: ИлинденПрес, архив

Българска агенция по безопасност на храните продължава кампанията за инсектицидна обработка на местата, където се намножават кръвосмучещи насекоми, пренасящи заболяването Заразен нодуларен дерматит.

На 8 и 9 юни 2016 година от 6:00 до 10:00 часа ще се обработват площи в областите Благоевград и Кюстендил. Летателната техника ще излита от площадка край село Покровник, област Благоевград. Ще бъдат третирани площи в землищата на село Покровник, Бараково, Мурсалево, Бураново, Пороминово, Бело поле, Рилци, Драгодан, Боровец, Българчево, Зелен дол, град Кочериново и град Благоевград.

Целта е да се намали популацията на кръвосмучещи насекоми като част от мерките за ограничаване и ликвидиране на заболяването Заразен нодуларен дерматит. Вирусът се предава и по механичен път, но насекомите се считат за основен преносител на заразата. Пръскането се извършва с летателна техника от около 10 метра височина над площите около констатираните огнища и зоните на големите водни басейни и поречието на реките. Общата площ на обработваните терени е 2 500 000 дка. Самолетите ще облетят и територия по цялото поречие на българския бряг по река Дунав.

Инсектицидните обработки са съобразени с нормативните изисквания за опазване на пчелите и се извършва в ранните часове на деня – от 6:00 до 10:00 часа. Важно е стопаните да предпазят пчелните си семейства, като не ги допуснат в обработваните зони по време на третирането.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини