Ах, тези пенсии! Да получаваш 200 лева повече или да вземаш пари за старост 6 г. повече?

Ах, тези пенсии! Да получаваш 200 лева повече или да вземаш пари за старост 6 г. повече?
Снимка: istok

С 467,68 лв. се е вдигнала от 2010 г. средната пенсия на жените, но все още изостава в сравнение с тази на мъжете с над 200 лева. Това показва справка в Националния осигурителен институт (НОИ) за 2023 година. И за пореден път се разгарят спорове справедливо ли е това. Макар че трябва да се отчете – жените живеят по-дълго и съответно получават по-дълго пенсия. Но пък работят за по-ниски заплати, защото обикновено са заети в такива отрасли, а и по-рядко заемат ръководни постове.

Когато един народ е беден, всеки гледа в канчето на другия. За да не се мине, не за друго. А какво да кажем за пенсионерите у нас? Ниските пенсии са напът да скарат мъжете и жените. Щото, видите ли, заради по-малките осигурителни вноски и по-ниските заплати дамите получават средно с над 200 лева по-малко. А този спор е като този: Кое е първо: Яйцето или кокошката? И фокусът сякаш се измества от истинския проблем.

Някои представители на нежния пол сигурно ще обвинят силната половина на човечеството /което не е безспорно твърдение/ в дискриминация, тъй като има разминаване в размера на парите за старини за едните и другите. Какво е обаче обратното на дискриминация в случая?! Ами много просто – ще се върнем към равенството от времето на социализма. На всекиго по равно. Надали искаме това. Както не сме еднакви, така и няма как да върнем правилото: по равно на всеки. То е минало. Пък и мъжете ще кажат следното: Познавате ли жена миньор, че да взимат като нас пенсии!

Но пак подчертаваме, че този спор е като онзи за кокошката и яйцето. Затова нека се опрем на цифрите, те никога не лъжат. Мъжете получават по над 200 лева отгоре пенсия, но я вземат 6 години по-малко от жените. Пресмятаме - 6 години по 12 месеца със средна пенсия по 700 лева прави точно 50 400 лева приход за дамите. За да получат същата сума мъжете от надбавката от 200 лева, означава, че трябва да доживеят възраст от над 85 години. Това сочат цифрите - 21 години по 12 месеца по 200 лева е равно на 50 400 лева. Ако и мъжете видят дискриминация в по-късия срок на получаване на пенсия, ще настане време разделно. Така че нека всички са живи и здрави дълги години, за да си получават пенсиите – и жените, и мъжете! Да, размерът на парите за старост има значение - но проблемът не е в тези 200 лева, а в ниските пенсии в страната!

Коментари

Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини