Празникът Трифон Зарезан се чества още от времето на траките

Празникът Трифон Зарезан се чества още от времето на траките

Почти сигурно празникът Трифон Зарезан има своите корени още по времето на траките. Защото те са имали бог на виното, който е бил за тях като древногръцкия бог на виното, плодородието, лозарството, гроздобера и веселието – Дионисий. Той също е бил почитан от траките като божество на тракийското винопроизводство, в техните представи това е бил богът виночерпец, богът винопроизводител. Това е теза на професор Костадин Динчев, филолог и фолклорист.

Намерени са и достатъчно археологически данни, които потвърждават тази теза – при разкопки са открити огромни връчви /големи делви/, в които траките са съхранявали виното си, а самите съдове закопавали в земята, за да са на хладно и да не се разваля напитката на боговете през летните и горещи месеци.  

Трифон Зарезан е празник на възраждащата се природа, на идващата пролет, в който са в пълен синхрон околната среда и човекът. Защото за човека началото на пролетта е и началото на земеделската година, с обработката на земята той я опложда и тя дава своите плодове. В самото празнуване се преплитат богатото ни наследство от миналото и съвремието. Обредът представлява смесване на езичество и християнство. Има една впечатляваща търпимост между догмите на езичеството и вярванията на християнството. Източното православие е толерантно и допуска и езически ритуали в някои християнски празници.  

Проф. Динчев припомня и една от легендите за Трифон Зарезан. Някога той тръгнал да зарязва лозето си с косер /ножица за подрязване/. „Според тази легенда край лозето минала Богородица, според друга версия – обикновена жена, негова близка. Трифон Зарезан й се присмял и използвал дори някои неприлични думи. А жената го предупредила, че трябва да внимава, за да не си отреже носа. „Аз зарязвам лозето си отдолу нагоре, а не отгоре надолу”, казал Трифон и докато показвал това двежиние наистина си отрязал носа. Потекла кръв, затова кръвта се свързва с виното, смята се, че виното е червено като кръвта на Исус Христос.  

Като бивш кмет на град Мелник проф. Динчев има най-сериозни наблюдения как се празнува Трифон Зарезан в Мелнишкия регион и как празникът се развива през годините. Той се празнува най-вече в селищата с традиционно винарство, а в района виното е на почит. Отглеждат се лозови масиви не само в Мелник, но и в селата около града – Виногради, Хотово, Рожен, Лозеница. Там това се прави със специален церемониал. Рано сутринта хората обличат празничните носии, събират се пред дома и се качват на каруцата, теглена от волове или коне. Най-отпред сяда този, който е определен за цар на лозята, той задължително носи венец от лозови пръчки. Всички заедно отиват в лозовия масив, а пръв зарязва лозето царят на лозята. След него същото правят и останалите от групата. Свещеник пък благославя лозето и прелива вино, за да има плодородие и берекет, за да помага и бог на начинанието на хората да произведат хубаво грозде и качествено вино.  

Разиграва се и кратка сценка с участието на самия Трифон Зарезан. Мъж, облечен като Трифон, се крие в съседно лозе. Царят но лозята го вика на няколко пъти: „Трифоне, къде си, че не мога да те видя от узрялото грозде?”. След третото повикване Трифон Зарезн се появява при лозарите и също зарязва лозето. На земята се поставят бели чаршафи или някакви одеяла, за да се подредят храните и напитките, за да започне увеселението. Пеят се песни, извиват се кръшни народни хора. После веселбата се премества на мегдана в населеното място, където продължава през целия празничен ден.

Почти навсякъде в България Трифон Зарезан се чества по идентичен начин. Възможно е някъде да има локални, специфични прояви. Но общото е много повече – природата и човекът са в хармония, зарязва се лозето, прелива се с вино, пее свещеник, има цар на виното, има веселба.

Коментари

Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини