54 непълнолетни спипани в дискотека! Дано е обеца на ухото за всички

54 непълнолетни спипани в дискотека! Дано е обеца на ухото за всички
Снимка: Pixabay.com

Лятната ваканция е към края си. За десетки непълнолетни и малолетни от Благоевград /не е така само тук/ най-чаканите дни през юли и август са петък и събота. Защо ли? За да отидат на дискотека. Това, разбира се, е проблем преди всичко и най-вече на родителите. Тяхна е основната грижа за собствените им деца. но децата не са еднакви, нали? Най-общо казано - има трудни малчугани. Други пък просто намират начин да "финтират" майките и бащите си - уж са на рожден ден на приятел/приятелка в дома им, уж ще останат да спят при съученик/съученичка, има още много "уж", които са резултат от въображението на младежите. И тук идва ролята на органите на реда. И не само на тях.

Снощи от пресцентъра на ОД МВР-Благоевград информираха, че са установени 54 непълнолетни клиенти в нощен клуб в града. Специализираната полицейска акция е проведена за времето от 01:30 часа до 04:20 часа на 20-и август. Те са съпроводени до 01 РУ-Благоевград и са предадени на родителите им. За нарушение на Закона за закрила на детето предстои съставянето на актове за установено административно нарушение на родителите. Съответни законови мерки ще бъдат предприети и спрямо управителя на заведението. Целта е противодействие на престъпността и недопускане пребиваването на малолетни и непълнолетни лица в нощни клубове и заведения, уточниха от ОД МВР.

Страхотна цел, това е безспорно. Но е факт, че са установени 54 потенциални жертви на изкушения, които могат да с тежки последици за децата, ненавършили 18 години, озовали се без реален пълнолетен придружител в нощния клуб. Става въпрос за алкохол, забранени вещества, дишане на райски газ и още, и още. И нали никой не си мисли, че по същото време в другите дискотеки в града всичко е било точно по отношение на непълнолетните и малолетните клиенти. Добрата новина е, че доста от тези 54 деца ще се замислят дали следващия път да отидат на нощен клуб. Ще научат, че нещата не са като в романа „Безкраен празник“ на Хемингуей - книгата, която се превръща в манифест на любовта към виното, храната, любовта и живота. Ще разберат, че нарушиш ли правилата, ще бъдеш санкциониран. Защото празникът в дискотеките продължи твърде дълго, той стартира още на 30-и юни, когато стотици непълнолетни и малолетни отпразнуваха по нощите завършването на учебната година. И се чувстваха почти два месеца безнаказани. И спазваха други правила - да изчакат до 01,00-01,30 часа през нощта, за да бъдат пуснати в дискотеките срешу плащането на съответния вход, както и да навият някой пълнолетен да "гарантира", че са с него. Спокойни, че и много други като тях го правят, а и никой не ги проверява.

Да не отваряме темата за спазването на вечерния час, който е 22,00 часа през лятото за непълнолетни и малолетни. Тя масово се гази. Младежи обикалят центъра на града до полунощ, че и след това. А това води след себе си други беди - прояви на агресия, на вандализъм. Ясно е, че не може да има до всеки непълнолетен и малолетен младеж полицай. Но дано полицията има кадрови ресурс, за да засили проверките за спазването и на вечерния час. Защото няма ли след 22,00 часа ученици навън, то няма как и да се озоват в дискотеките през нощта. И няма да намират място в полицейския бюлетин децата на Благоевград. Нещо, което искаме всички...

Коментари

    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини