Как смартфоните и newtech могат да откраднат детството?

Как смартфоните и newtech могат да откраднат детството?

Откакто Сократ се оплаква, че написаната дума разрушава спомените, хората не спират да сочат потенциалните вреди от технологиите. Сократ поне не е трябвало да се притеснява за своите Snapstreaks. Сега експерти твърдят, че социалните мрежи може би правят повече тинейджъри депресирани и има огромна паника от страна на родителите за ефекта от разсейването на вниманието със смартфоните, пише Bloomberg Businessweek.

1. Разрушават ли детството технологиите?

Абсолютно. Имайте предвид, че днешните тинейджъри и деца са залепени за телефоните си, публикувайки в социалните мрежи и разкривайки данни за самите себе си непрестанно. Те намират публика от стотици, ако не от хиляди „приятели“, които коментират в реално време всичко, което те правят, а през Snapchat и Instagram – и как изглеждат. Snapstreak, функция на Snapchat, която поздравява потребителите за редовната размяна на съобщения с приятелите им, е критикувана от властите в Англия за това, че е пристрастяваща. Проучване на Центъра за по-сигурен интернет във Великобритания направено сред 1500 деца между 8 и 17-годишна възраст, сочи, че едно на всяко осем е споделяло селфи в рамките на последния час. Дори някои от лидерите в Силициевата долина признават, че искат децата им да не ползват много технологии.

2. Какво показват проучванията?

Данните от различни проучвания сочат няколко ключови неща. Средната възраст за получаването на първия смартфон е около 10, а половината от всички деца във Великобритания и САЩ до 12-годишна възраст имат профили в социалните мрежи. Около една четвърт от тинейджърите твърдят, че са онлайн „почти постоянно“. В проучване от 2015 г. едно на всеки десет момичета във Великобритания посочва, че използва социални мрежи за повече от три часа на ден в нормален учебен ден. Тези, които са потребявали по-дълго време, пък е по-вероятно да имат по-сериозни трудности, което е мярка за психичното здраве. В проучване на Центъра за по-сигурен интернет сред деца между 8 и 17 години, 22% посочват, че някой е публикувал снимка или видео, за да ги тормози. Друго изследване, водено от Жан Туендж, психолог към Държавния университет в Сан Диего, откри, че американските тинейджъри, които прекарват повече време онлайн, не са толкова щастливи, колкото останалите, занимаващи се с други активности. В друго проучване Туендж коментира, че социалните мрежи допринасят за депресията при подрастващите.

3. Има ли обратна гледна точка?

Проучване на Оксфордския интернет институт и Университета в Кардиф анализира данни на 120 хил. 15-годишни деца и установи, че в определен момент щастието на тинейджърите е нараснало с увеличаването на свързаността им. Въпреки че прекалено дългото време пред екрана може да има негативен ефект, проучването показва, че други фактори, като яденето на закуска и достатъчният сън, са по-важни. Но вероятно основният проблем в изследването е колко бързо смартфоните са станали ежедневие, а социалните мрежи са се развили, което прави самите проучвания по-трудни. Snapchat беше основана през 2011 г.

4. Това не е ли нещо естествено за днешните деца?

Детството се промени много преди пристигането на социалните мрежи. Американско проучване от 2013 г. установи, че колкото повече родителите смятат, че кварталът им е опасен, толкова повече телевизия гледат децата им и толкова по-голям е шансът да са с наднормено тегло. Същото важи и за оставянето на децата у дома пред телефон или таблет. Така казано, няма никакво съмнение, че социалните мрежи бързо променят начина, по който тинейджърите комуникират. „Хората се чудят защо тяхната дъщеря си прави по 10 хил. снимки на ден“, коментира Евън Шпигел, основателят на Snapchat пред Wall Street Journal през 2016 г. „Това, което те не осъзнават, е, че тя не пази снимките. Тя говори“. 

5. Нямат ли социалните мрежи възрастови ограничения?

Имат, но спазването им е голямо предизвикателство. Във Facebook, Instagram, Snapchat и Twitter трябва да си над 13-годишен, за да можеш да си направиш акаунт. Някои страни имат по-строги правила. Минималната възраст за акаунт в Google в Южна Корея е 14 г., а в Холандия – 16 г. Повечето сайтове питат новорегистриращите се за датата на раждането им, което прави възрастовото ограничение лесно преодолимо.

6. Чия е отговорността?

Със сигурност родителите искат просто да изхвърлят телефона в кофата и да накарат децата си да играят сред природата. Но има и все по-голяма група, която иска по-целенасочен отговор на проблема. Редица педиатри и психолози лобират Facebook да спре приложението Messenger Kids, версия на популярното чат приложение за деца между 6 и 12 години. Според експертите тези деца „не са достатъчно големи, за да се ориентират в сложността на онлайн взаимоотношенията“. Друга група от бивши служители на Google, Facebook и други компании създадоха Център за хуманни технологии, за да повишат информираността за проблемите, причинявани от пристрастяващите продукти. Директор, който помага за създаването на iPod, призова Apple да създаде инструмент за следене на дигиталната активност, за да помогне на потребителите да следят колко време прекарват децата им онлайн.

7. Слушат ли социалните мрежи?

Поне изглежда така. През януари двама от големите акционери в Apple призоваха компанията да даде на родителите начин да персонализират iPhone, за да ограничат времето, което децата им прекарват онлайн, да ограничават часовете на потребление и достъпа до социалните мрежи. Те помолиха компанията да проведе повече проучвания и да адресира „нарастващото обществено безпокойство“. В рамките на няколко дни Apple отговори, че повечето функции за родители вече са в процес на разработка. Google добави по-добър родителски контрол върху приложението YouTubeKids, след като се появиха оплаквания за неподходящи видеоклипове.

8. Ще направят ли нещо правителствата?

Могат. В рамките на изслушването на главния изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг пред Конгреса на САЩ този април към него бяха отправени няколко въпроса, свързани с децата, от сенатор Ед Марки от Масачузетс. Във Великобритания секретарят по здравеопазването Джереми Хънт заплаши Twitter, Snapchat и други компании, като посочи, че не са способни да предотвратят ползването на услугите им от деца.

9. Какво следва?

Това, което ще принуди редица технологични компании да действат, е Общият регламент за защита на данните в Европа, който ще забрани на фирмите да обработват данните на лица под 16 години без съгласието на родителите. През април WhatsApp повиши минималната възраст на потребителите в Европа от 13 на 16. Snapchat вече няма да обработва данни, които биха могли да изискват съгласие от родителите, включително запазване на историята за географското местоположение. Промените обаче създават ново предизвикателство за родителите. Проучване на Pew Research Center откри, че текстовите съобщения са най-популярният начин за поддържане на връзка с децата.

Автор : Елена Кирилова

Коментари

    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини