Пророчески сън: Преподобна Стойна ще даде знак за пътя до храма!

Пророчески сън: Преподобна Стойна ще даде знак за пътя до храма!
Снимки: ИлинденПрес

„Не се ядосвай за пътя до храма. Това не е нито твоя, нито на някой друг работа! Не тичай повече, не е по твоите сили. Когато аз реша, тогава ще го направя пътя до църквата!”. Тези думи чува насън на 5 срещу 6 май 2009 година Георги Коцев, който по това време е кмет на санданското село Катунци. Словата са изречени не от кой да е, а от самата Преподобна Стойна, ясновидка и лечителка, смятана от местните хора за светица и предшественичка на пророчицата Ванга.

„Става въпрос за пътя от Катунци до Златолист, където е храмът ”Свети Георги”. В него е живяла Преподобна Стойна, в двора на църквата е гробът й. Навремето като кмет тичах къде ли не, за да осигуря пари за асфалтирането на пътя между двете села, който е дълъг около 5 километра. Притеснявах се винаги най-много преди Гергьовден, защото тогава идваха хиляди миряни от цялата страна, а и от чужбина. Така бе до пророческия сън през 2009 година”, спомня си днес Георги Коцев.

Ден преди храмовия празник на църквата на Преподобна Стойна той бил кълбо от нерви. Само за това мислел – дали няма някой да закъса по разбития път с колата си, ще стигнат ли всички хора в автобусите до храма. Легнал си, но часове наред не могъл да заспи от напрежение. Призори умората го победила. И точно тогава провидението му помогнало.

 „Яви ми се самата Преподобна Стойна. Погледна ме право в очите и ми каза тези думи. Събудих се и сякаш камък падна от душата ми. Дотогава пишех писмо след писмо – до община, до министерства, до правителство, до кой ли не. Защото не можех да приема, че до църква, която е паметник на културата от 1976 година, се стига по толкова лош път”, разкрива бившият управник на Катунци.

 Той иска най-сетне отговорните фактори в държавата да вземат мерки за решаването на проблема. Защото без държавна подкрепа трудно ще се направи този път, Община Сандански няма откъде да намери толкова средства. Призовава държавниците да не чакат да сънуват неговия сън, а да запретнат ръкави и да се асфалтира най-сетне тази пътна отсечка, 4-5 километра са, не са 100. Дошло е времето за това. Преди няколко години Община Сандански кандидатства с проект за ремонта на пътната отсечка, но той не бе одобрен, тъй като в Златолист живеят много малко хора. 

„Нека дойдат управниците и да видят какво стълпотворение е от пролетта до есента в храма на Преподобна Стойна. Има дни, в които няма къде игла да падне от миряни в църквата. И стават все повече, с всяка изминала година се увеличава броят на поклонниците”, твърди Георги Коцев.

 Дори през декември миналата година било пълно с народ, на 8 декември дошли много студенти, на 31 декември също бил пълен храмът. Всички идват, за да се поклонят пред делото и паметта на Преподобна Стойна, да се смирят, да се покаят тези, които са сгрешили. И всички търсят упование, надежда, подкрепа от духовната сила на светицата.

 Не е случайно, че църквата „Свти Георги” в село Златолист привлича толкова много хора. „Някога баба Ванга идваше всеки месец в храма, това е знак за всеки, че мястото тук е с особена енергия. Тя е най-силна в навечерието на храмовия празник, когато в църквата пренощуват десетки миряни. Ванга оставаше по 3-4 дни в стаята на Преподобна Стойна вътре в храма. Бяхме деца, но помня като днес черната волга, с която идваше пророчицата от Петрич. Тя също е черпила сили, вяра и надежда от мястото, където е живяла години наред Преподобна Стойна”, категоричен е бившият кмет на Катунци.

Шепата жители на Златолист са убедени, че тук още витае духът на баба Стойна и помага на истински вярващите. Те твърдят, че много бездетни семейства търсят помощ в храма. После пък някои от тях кръщават децата си Стойна, ако са момичета, или Георги, ако са момчета. Защото знаят, че светецът и смятаната от местните хора за светица са направили чудото. Но трябва да носиш вярата в себе си.

Църквата „Свети Георги” е построена през 1857 година, а в началото на миналия век в нея е живяла монахинята Преподобна Стойна. Легенда разказва, че през 1912 година турски ага дошъл с войска да изпепели храма, но Стойна му казала веднага да се прибира, че децата са му тежко болни. Турчинът се върнал у дома, уверил се, че тя не го излъгала и вместо с огън, дошъл отново с да за монахинята. Свети Георги и Преподобна Стойна вършат чудеса, убедени са местнити хора.

Коментари

    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини