Благоевград - древен и модерен

Благоевград - древен и модерен
снимка : Булфото

Строим магистрала „Струма”, строим я от вече близо 7 години...говорим я, мечтаем я…буквално я сънуваме и през деня… Във важен момент от нейното изграждане откриваме стар, античен търговски център на няколкостотин метра от самия Благоевград, за който има основателни предположения, че това тържище всъщност преминава в много по-голям град и че това всъщност може да се окаже Скаптопара - предшественикът на днешен Благоевград.

Всичко това изглежда като приказка -  древна, мистична и много пленяваща за нас благоевградчаните история…Ние тук сме особен народ, хем сме градски чеда, хем не го осъзнаваме…Добре дошло за управляващите. Нищо против, но не съвсем. Не знам дали всички археолози, които работят за разкриването на този древен римски град, който може да е и небезизвестната Скаптопара, са наясно, какво всъщност са открили.

Всички се чудим и се маем, дали това, дали онова, но като един вечно търсещ добрия изход Мойсей, ще попитам, къде е отговорният археолог доцент д-р Здравко Димитров от Националния археологически музей към БАН и какви ги плещи този човек?! Ще припомня, че той преди дни каза: „На този етап изместване на трасето(магистралата) не се налага, тъй като тази част от структурите, които откриваме, е доста лабилна(?!). Доста пари ще отидат за реставрирането”. Умопомрачително!  Представете си сега как това излиза от устата на френски, немски или италиански археолог?! Аз не мога да си го представя. Според този учен, обектът не е важен…Той не разбира, че след 50 години е възможно магистралата да я няма, но значението на този римски град ще остане непреходно и огромно, защото той ни дава част от пъзела на Античността, която е основа на европейската и нашата цивилизация!

Чудя се кой ни дава право да казваме, че обектът не е от значение?! Нима в европейския контекст на това събитие този град не е ценен?! Той е забележителен с неговата си специфична ценност и уникалност! Да не говорим, че на Благоевград му липсваха твърде много точно такива древни останки и артефакти, каквито има в София, Варна, Пловдив, Русе, Стара Загора и т.н.. Те именно допълват и доизграждат така желаната градска културна среда.

Много е важно в случая, какво е становището и на директора на Регионален исторически музей - Благоевград, който, забележете, е доктор точно по археология. Та д-р Христина Цонева изглежда и тя послушно мълчи, може би да не затруднява спазването на сроковете на АПИ, та магистралата да премине в указаното време по средата на римския град…

Всъщност на тези двамата ще им кажа, че тук става въпрос за обществен диалог, който в случая е нарушен. Някой иска еднолично и под масата, далеч от публичен дебат, да реши бързо този случай. Ако сега вземем решение да засипем този античен град, то това вече става прецедент, който ще се използва за следващ такъв подобен случай ! И после не се чудете ,че европейците ни гледат с презрение…

Може би решението на този казус по спасяването на този исторически обект е именно в Европа. Явно ние нямаме необходимите сили, воля и култура да се справяме сами с толкова прости за решение случаи.

Някъде тук трябва да попитаме и за мнението по този въпрос на Югозападния университет „Неофит Рилски”. Изглежда обаче там нямат мнение по злободневната тема. Коментарът е излишен. Само да напомня, че в университета има исторически факултет и специалност археология. Всъщност академичното мнение на ЮЗУ е много важно, защото то би дало сили и криле на местните политици, неправителствени организации, сдружения и на самите хора да отстояват позицията за защита на този древен град.  

И не на последно място, смятам, че отношение трябва да вземе и кметът Атанас Камбитов, защото емлбемата на Благоевград е точно такава : "Благоевград - древен и модерен".  Градът ни е модерен, но ето сега прекрасен повод да затвърдим и факта, че е древен.

До кога ще имаме такъв огромен шанс да върнем градската култура и суверенитет в този град, а някои ще неглижират реставрирането, консервирането и социализирането на това антично средище, от което произхождат и бита, и културата, и просперитета ни. Повярвайте, доста дълго обществеността на Благоевград чака „излизането” на такива исторически артефакти, които всъщност са нашите корени.

 

Коментари

    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини