Четириногият властелин на село Бачево

Четириногият властелин на село Бачево
Снимки: Илинден Прес, архив

Тодоровден е най-големият празник за жителите на разложкото село Бачево. Това никак не е случайно, тъй като конят е на такава почит в населеното място, че съвсем закономерно е „скочил” и в герба на селището. Тук почти няма дом, в който да не се грижат поне за едно такова животно. Тези четириноги са свещени в селото и се отглеждат с много любов от бачевци. Култът към тях идва още от древността и е съхранен в пълна сила и до днес.

„За нас конят е всичко. Той е и за хубост, и за удоволствие, и за работа, и за гордост. Тук най-обичаното животно е конят. От нашето село тръгна традицията да се празнува Тодоровден с кушии за надбягване и със състезания за надтегляне в цяла България. Ние пазим този обичай от древността”, твърдят местни хора. Те са категорични, че човекът и конят по тези места живеят в пълен синхрон, а хармонията между стопанин и животно е даденост от векове насам.

„Конят е много умно животно, усеща всичко. Ако не съм спокоен, то и той не е спокоен. Откак се помня, все съм с конете. С тях орем, с тях сваляме дървени трупи в гората, с тях се хвалим на гостите си. Те са неизменна част от нашето ежедневие. Предал съм тази любов към конете и на децата си”, казват мъж от селото.

Истината е, че за четириногите всеки ден е Тодоровден, през цялата година те получават внимание и грижи от своите собственици. „Имало е дни, в които нямаше хляб за нас, но за конете храна се намираше винаги”, признава собственик на конна база в Бачево. Конят е номер едно тук не само на Тодорвден, но и вчера, и утре, всеки ден, категоричен е мъжът, който знае всичко за тези животни. За местните жители допирът с коня е магия. С ездата се успокояват и се зареждат с положителна енергия.

Радващо е, че в разложкото село в последните години кушиите не са това, което бяха. В атрактивните надпревари все повече дами окупират първите места на състезанията за бързина на конете. Момичета и млади жени яхват конете, вече са десетки дамите, които са конкуренция на мъжете в надпреварата с четириногите. Нежните жокеи признават, че са по-леки от мъжете и не тежат толкова на животните, което им дава предимство по време на състезанията за бързина. Но пък са не по-малко смели и талантливи от силния пол. Никой обаче не бива да забравя, че от най-голямо значение е връзката на човека с коня, който язди. Тя обаче няма как да се получи, ако не обичаш и обожаваш тези животни. Но в село Бачево такъв проблем няма никой. Всички уважават конете и се грижат със сърце и душа за тях. Затова и не могат да си представят живота без Негово Величество Коня.

Празникът на Тодоровден започва в църквата

Тържествата на Тодоровден в село Бачево стартират рано сутринта със света литургия в църквата „Свети Димитър” за здраве на жителите и конете. По-късно на площада ще се извърши водосвет за здраве.  Тази година празникът е на 4 март и ще събере в населеното място стотици местни жители и гости. Това е един от най-атрактивните дни в селището, където конете векове наред са свещени животни.

В празничния ден млади мъже, ергени и моми ще участват в традиционните кушии, а свекърви и снахи ще изпълнят ритуал по захранване на конете, пеейки песните „Ситен даж зароси, ой Тудо“ и „Тодоре ле, либе ле“.

Литургията ще е в 08:00 часа в храм “Свети Димитър”, а два часа по-късно е тържеството откриване на празника в центъра на село Бачево. Свещеници ще отслужат водосвет за здраве и берекет, а след това е ритуалът по захранване на конете.

Жени в красиви народни носии ще дадат на животните не само хляб, но и сол, и царевица, и бучка захар, за да е плодородна годината. Младите снахи пък ще се поклонят ниско на своите свекърви, за да покажат колко са работливи и как ще могат да се навеждат, за да жънат пшеница, овес и жито. Снахите ще са боядисани по челата с червено яйце, за да са здрави и да раждат деца. После те и свекървите им ще се хванат на Невестино хоро. Най-личната невеста ще намаже с червено яйце бузите на ездачите, за да са здрави и силни.

След този древен ритуал стопаните с техните коне ще се отправят към местността Власовица, където ще се състоят атрактивните кушии. Сред зрителите ще има много туристи от съседните курорти и гости от цялата страна. Надпреварите ще започнат в 11:00 часа, а награждаването на победителите е от 15:00 часа. Час по-късно е празничният концерт в центъра на селото със специалното участие на певеца Никола Тодоров и самодейците към Народно читалище “Самообразование -1928”.

                                      Село Бачево-1  (3)

                                     

                                    

 

 

Коментари

    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини