Илия Михайлов, който пише, за да дарява!

Илия Михайлов, който пише, за да дарява!

Той е преди всичко добър човек. Всичко друго е далеч на второ място - писател, преподавател, блогър във Facebook с над 50 хиляди последователи. А добрият човек е човек с голямо сърце. И в него има място за много обич, за много съпричастност, за много емпатия. Той е Илия Михайлов от град Пазарджик, който от години живее в Пловдив, но повече от две десетилетия е учител по история в СУ „Георги Брегов“ в родния си град. В края на миналата година творецът написа своята шеста книга със заглавие „Приближаване” - сборник с разкази. Творбата е въплътила в себе си зрънца живот, които са покълнали в сърцето на автора и са се превърнали в забележителни истории, които ни водят по-близо до доброто, човещината и съпричастността. Алтруистичния подход на Михайлов личи в приближаването му към малкия човек, за да даде поле за изява точно на него.

„Разказите в новата ми книга са преживелици, които са минали през центрофугата на душата ми. Мен ме интересуват обикновените хора – техните върхове и пропадания, радости и неволи, успехи и провали. Признавам, че сега бих избрал да следвам български език и литература, а не история. Но винаги съм избирал и ще продължа да избирам доброто в човека“, твърди Илия Михайлов. Писателят е категоричен, че не бива да допускаме да се отдалечаваме един от друг, че не трябва да спираме да се обичаме.

„И да има нещо счупено някъде в отношенията, то може да се „залепи“ с обич. Трябва да се обичаме, да се радваме на живота. Да се приближаваме един към друг.

Винаги поздравявам учениците си с: Добър ден, добри хора! А те ми отвръщат: Добър ден, добър господине! Трябва да подкрепяме децата и младите хора, аз вярвам безрезервно в тях“, разкрива писателят, който през 2018 г. е избран за „Учител на годината“ на Община Пазарджик, а през 2020 г. получава Националната награда „Неофит Рилски“ на Министерството на образованието и науката.

Най-важният урок, който повтаря на учениците си всеки ден е, че е необходимо да са добри хора. Опитва се да ги накара да проумеят, че те наистина са добри хора. Опитва се да им помогне да повярват, че има смисъл да бъдат такива не само в час, но и в живота, колкото и трудно и безсмислено да изглежда това понякога. 

И в творбите си, и в живота неговото основно послание е да бъдем добри хора. Но уточнява, че човешкото сърце се отваря само отвътре за доброто, за съпричастността, за емпатията.

Точно това препълва неговата книга „Приближаване“, в която разказите са пълнокръвни, с искрени истории по злободневни теми. И навсякъде в тях се усеща човечността на автора, който е дарил всички пари от творбата за лечението на своя болна колежка.

Михайлов споделя, че за него е потребност да даде нещо от себе си, да е съпричастен с нуждата на хора, които са в затруднено положение. Само така смята, че е полезен и на себе си. Защото колелото на живота се върти и никой не е застрахован от трудности. „Аз съм готов винаги да подам ръка на падналия, да помогна на слабия, да дам надежда и вяра, че доброто съществува и е навсякъде сред нас. Благодарен съм на съпругата си Валантина, че винаги е до мен и приема всички мои опити да помагам на другите с цялото си сърце и душа. Тя е моето съкровище, вдъхновение, моето всичко”, признава писателят от Пазарджик. Пише своите истории, когато е на колела. Всеки ден пътува от Пловдив до училището, където е учил 11 години, а сега преподава и го носи винаги в сърцето си. Тогава събира и голяма част от своите сюжети. За първите три книги финансово го подкрепила Община Пазарджик, а за другите - частни дарители.  

„Вярвам, че ако човек иска нещо много силно, то той ще намери начин да го постигне, в противен случай - ще си намери оправдание. А оправданието е като дупето – всеки си го има. Опитвам се да бъда добър човек и в същото време да остана себе си – истински, което днес е доста трудно, а може би и непрепоръчително, но това е въпрос на личен избор. А аз съм направил отдавна своя, защото доброто ще спаси света”, убеден е писателят Илия Михайлов.   

С всяка своя книга писателят прави благотворителност

Другите пет книги на Илия Михайлов са „Побързай“ (2018), „Когато вали“ (2019), „Автобус за някъде“ (2020), „Ежедневности“ (2021) и „Доизмислено щастие“ (2022). Всички те са с илюстрации на ученици от профил „Изкуства“ на СУ „Георги Брегов“. С четири от творбите си организира благотворителни кампании. С „Побързай“ са събрани 12 000 лв. за лечението на онкоболен учител. Две години по-късно, през 2020 г., с третата си книга („Автобус за някъде“) бяха събрани средства за МБАЛ в Пазарджик. Широка обществена подкрепа получи кампанията, организирана от него с четвъртата му книга „Ежедневности“ през април 2021 г. Целта бе набирането на средства за Детското отделение на Клиниката по онкология и хематология при УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив. В нея се включват хора от цяла България и чужбина, сред които известни български музиканти и журналисти като Емил Анчев и Явор Недев (рок група „Конкурент“), Васко Кръпката и „Подуене Блус Бенд“, Ники Кънчев и др. Общата сума, която е събрана, е 4100 лв.

С петата си книга Михайлов помага на Дневния център за деца и младежи с увреждания „Вяра, Надежда, Любов“ в Пазарджик. Рекламни лица на тази кампания станаха изтъкнати български артисти, писатели, музиканти, журналисти, спортисти и общественици: Христо Шопов, Цветана Манева, Ники Кънчев, Георги Тошев, Васко Кръпката, рок група „Б.Т.Р.“, рок група „Епизод“, рок група „Фондацията“, рок група „Конкурент“, ВК „Хебър“ Пазарджик, Коцето Калки, група „Медикус“, Димитър Рачков, Иво Сиромахов. Събраната сума от кампанията е 5500 лв.

Източник: Вестник "ТЕЛЕГРАФ"

                                       Илия Михайлов-писател (2)

                                      

                                      

                                      

 

 

Коментари

    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини