С рецитал и венци в Банско почетоха делото на Паисий

Снимки: Община Банско
Снимки: Община Банско

На днешния ден – 19 юни, когато Българската православна църква чества Денят на българския светец, Св. Паисий Хилендарски, обществеността в Банско тържествено отбеляза 296 години от неговото рождение и 256 години от написването на „История славянобългарска”.

Честването започна с Божествена Света литургия в храма „Света Троица”, последвано от тържествено поднасяне на венци и цветя пред монумента на големия българин, изграден на пл. „Възраждане” в планинския град. На честването присъстваха кметът на община Банско – Георги Икономов, председателят на Общински съвет – Банско – Петър Баряков, заместник-кмета Ивайло Ръхов, общински съветници, директори на учебни заведения, представители на културните институции, ученици и граждани.

В своето слово към присъстващите кметът Георги Икономов изтъкна значимостта на скромния Хилендарски монах и на неговото дело.

„Отново сме тук, за да почетем името и делото на нашия велик съгражданин, Преподобни Свети Паисий Хилендарски. Онзи Паисий, който буди българското национално съзнание, внушава на всички българи да пазят своя род и език, да имат високо национално самочувствие и гордост, както и да отстояват националната си чест и достойнство. Неговата „История славянобългарска” се превърна в изключително важен документ за българската национална култура и история. Няма да е пресилено, ако кажа, че Паисий Хилендарски е първият идеолог на Българското възраждане и създател на първообраза на Българската национална доктрина. Да си роден в родното място на Паисий, означава да носиш частица от неговия дух, да я предадеш на децата си, та и те да помнят Атонския монах, който събуди роба и така пръв подготви почвата за онази борба, с която завърши епохата на Българското възраждане. Със своите идеи той се доближи до Европейското просвещение и напомни на българите славното им минало. Светлината, която запали той, и до днес озарява нашата духовност, а животът и всеотдайността му са нравствен пример за всеки човек. Нека пренесем през времето титаничния му дух! Да пазим неговото дело и помним неговото име, во век и веков”, каза Икономов. 

Специален гост на събитието бе актьорът Янко Лозанов, който изпълни въздействащ рецитал на одата „Паисий” от Иван Вазов, както и откъси от „История славянобългарска”. Програмата продължи с презентация, подготвена от Музеен комплекс – гр. Банско. Тя бе под надслов „От Банско през Света гора до бъднините български“ и представи историята на манастирите Хилендар и Зограф, както и тяхната неразривна връзка с Банско и Баановия род, от който е самият Паисий.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини