Фестивал на занаятите води туристи в Мелник

Снимка: Община Сандански
Снимка: Община Сандански

Гости от България и чужбина ще бъдат част от Фестивала „Мелнишки дни на възрожденската култура” в най-малкия ни град, който ще се проведе за втори път. Населеното място ще стане средище и сцена на живата история, позабравените бит и традиции и неповторимия български фолклор на 23 и 24 юни.

Местни майстори занаятчии и гости от страната ще представят техники за изработване на мелнишка керамика, дърворезба, стъклопис, иконопис, а формации за автентичен фолклор ще дадат нов живот на забравени български обичаи и ще открехнат тайните на бабината ракла в обредни песни и цветна изложба от тъкани и пъстри носии.

Организатори и домакини са община Сандански, Исторически музей-Мелник и Народно читалище „Емануил Васкидович-1885“ в най-малкия ни град. В първия ден на площада във времето от 10:00 до 19:00 часа ще има Алея на занаятите. Ще бъде оккрита Фотоизложба „Мелник през вековете“ в читалището.

Ще се направи възстановка на обичай „Седянка“ от Женска фолклорна група „Здраве“ и Група „Стримона“. Ще има и възстановка на ритуала „Извеждане на булката“ от Женска фолклорна група от с. Пирин. Ще бъдат приготвени традиционни тестени изделия, които ще се подредят в кулинарна изложба. В края на деня ще се проведе туристическа обиколка на Мелник.

Инициативата „Алея на занаятите” ще продължи и в неделя. Тогава ще се представи обичаят „Еньовден“ и ще бъдат наградени финалистите от фестивала „Хоро край Пирина“.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини