Прогноза: Обикновените ресторанти изчезват, бързото хранене набира скорост. Дори звездите Мишлен вече няма да имат значение

Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Обикновените ресторанти изчезват, бързото хранене набира скорост. Дори звездите Мишлен вече няма да имат значение. Средностатистическите ресторанти в Румъния стават все по-малко. Това е в момент, в който бързото хранене набира скорост. Предприемачите са все по-изкушени да откриват подобни бизнеси, според представители на работодателите в този сектор в северната ни съседка, пише Profit.ro.

Тенденцията се забелязва от известно време, като потребителите имат избор между традиционни ресторанти с маси и улична бърза храна, евтина и вкусна, поради много по-ниските разходи. Предприемач от Марамуреш прави прогноза, която може да изглежда изненадваща за бъдещето на ресторантьорския бизнес не само в Румъния, но и в целия свят. Предприемачът Сорин Орзак смята, че единствените ресторанти, които ще се задържат във времето, ще бъдат тези в туристическите райони. В противен случай ще бъде трудно да се печелят пари от този бизнес, независимо дали става въпрос за изискани ресторанти, дори и със звезди Мишлен, смята той, съобщава Termene.ro.

Анализът на Сорин Орзак се основава на сравняване на разходите на двата вида бизнес. Докато един средностатистически ресторант изисква няколко десетки служители и наем за мястото, в случая с бързото хранене, разходите дори не са сравними. Какво е средностатистически ресторант? В Румъния средностатистическите ресторанти, места, където клиентът обикновено плаща 100-120 леи за хранене, стават все по-малко, докато бързото хранене набира скорост, според неписано правило в хотелиерския бизнес. Румънците или туристите, които идват в страната, избират или заведения за бързо хранене, или луксозни ресторанти, наречени fine-dining. Тенденцията се забелязва от известно време, казват предприемачи, работещи в сектора.

Потребителят обикновено избира между много скъпи ресторанти (с консумация, достигаща 350-400 леи на клиент) и евтина и вкусна улична бърза храна, поради много по-ниските цени.

Бизнесменът Сорин Орзак обяви за продажба ресторантите си Millennium и La Tour в Бая Маре през декември 2024 г., но досега не е успял да финализира нито една сделка, въпреки че е имал не по-малко от 19 заявки, които не са се осъществили. „Когато хората видят голям ресторант, не говорим за място с няколко маси, зад което стои цяла индустрия, те се оттеглят елегантно“, признава предприемачът. Бързото хранене изглежда се превръща в най-достъпния вариант, предвид ниските оперативни разходи.

„Средните ресторанти изчезват, бързото хранене набира скорост. Това е обща тенденция, защото това бързо хранене започна да става вкусно, няма смисъл да се крием зад пръстите си. Ако отидете и ядете кебап, но истински, той е изключителен. Много е бърз, евтин е. Взимате го за вкъщи или го поръчвате за вкъщи, храната е евтина, защото суровините, които използвате, са евтини. Нямате разходи за персонал, нямате разходи за наем, така че можете да бъдете евтини, докато в ресторанта би трябвало да държим хора през зимата и лятото и когато нямаме клиенти, защото броят на служителите трябваше да бъде постоянен“, казва бизнесменът.

Предприемачът Сорин Орзак никак не е оптимист за съдбата на ресторантите в бъдеще, и то не непременно в Румъния, а навсякъде. Може би само тези в туристическите райони ще имат повече шансове, иначе ще е трудно да се устои на пазара, особено след като е трудно да се справят с разходите, свързани с подобна инвестиция.

„Имахме 45 души там постоянно, дори през зимата да са идвали по трима клиенти на ден, има фиксирани разходи, които трябва да покриеш в един ресторант, и ако не е на океана или на морския бряг, където е постоянно като туристическа зона, няма шанс. Единствените ресторанти, които ще останат в света, не само тук, са тези в туристическите зони, това са средни“, казва предприемачът. Дори звездите на Мишлен вече няма да имат значение, а тези локации също ще се впишат в общата тенденция, посочва бизнесменът.

 „Ресторантите с изискана кухня не печелят пари, те са просто само за имиджа. В ресторантите със звезди Мишлен, например, на всеки клиенти трябва да има служител. Ако имате 16 места на масата, имате 16 служители. Така се управлява изисканата кухня“, казва Орзак.

Марсел Вулпой, собственик на винарна, който притежава и няколко локации за хранене, също говори за тази тенденция, която се забелязва навсякъде, включително в страни като Гърция или Австрия, където местните специфики са особено  силни. Например, той казва, че е бил изненадан да види, че в Гърция хамбургери и пица се продават на тераси, а в Австрия, вместо известния вурст, бързото хранене е заменено почти навсякъде.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!

Още новини