Пакетчетата за чай освобождават милиони частици опасна микропластмаса

Испански учени описаха подробно как полимерните пакетчета за чай освобождават милиони нано- и микрочастици пластмаса, докато се запарват, съобщи БТА по информация на "Медикъл експрес". Изследването показва за първи път способността на тези частици да се абсорбират от човешките чревни клетки и по този начин да достигнат до кръвния поток и да се разпространят в целия организъм.
Замърсяването с пластмасови отпадъци е основно предизвикателство за околната среда с нарастващи последици за благосъстоянието и здравето на бъдещите поколения. Опаковките за храни са основен източник на замърсяване с микро- и нанопластмаси (MNPLs), а вдишването и поглъщането им са основният начин, по който хората се излагат на тях.
Проучване на Групата по мутагенеза към Катедрата по генетика и микробиология на Автономния университет в Барселона характеризира микро- и нанопластмаси, получени от няколко вида налични в търговската мрежа пакетчета чай. Статията е публикувана в списание Chemosphere.
Изследователите са забелязали, че когато тези пакетчета чай се използват за приготвяне на инфузия, се отделят огромни количества частици с наноразмери и нановлакнести структури, които са важен източник на излагане на микро- и нанопластмаси.
Използваните за изследването чаени торбички са изработени от полимери найлон-6, полипропилен и целулоза. Изследването показва, че при запарването на чай полипропиленът отделя приблизително 1,2 милиарда частици на милилитър със среден размер 136,7 нанометра. Целулозата отделя около 135 милиона частици на милилитър със среден размер 244 нанометра, а найлон-6 отделя 8,18 милиона частици на милилитър със среден размер 138,4 нанометра.
Източник: БТА

С футбол и базар доброто в село Полето подкрепи лечението на 10-г. Лия
