103 г. от смъртта на Вазов: Аз пях за България, защото я обичах

Снимка: Министерство на образованието
Снимка: Министерство на образованието

Днес почитаме паметта на Патриарха на българската литература. на 22 септември се навършват 103 години от смъртта на Иван Вазов.

Сърцето на поетав престава да бие в дома му в София през 1921 година. Четири дни продължава поклонението пред поета, писател, драматург, държавник и велик българин в църквата „Св. Неделя“. Погребан е на 28 септември 1921 г.

Националният литературен музей организира поклонение в памет на Иван Вазов. На него ще присъстват представители на държавни, научни и културни институции в страната, писатели, както и наследници на Вазовия род. Къщата музей „Иван Вазов” в София е със свободен вход за всички, които искат да се докоснат до атмосферата на последния Вазов дом и да си спомнят за него.

Името му е символ на национална гордост и на родолюбие. Цялото творчество на Вазов е посветено на България и на любовта му към родината. 

Откъс от речта на Иван Вазов по случай 70-годишнината му:

"Аз работих половин век на книжовното поле, движим от вътрешен тласък, подчинявайки се на неутолимата душевна жажда да служа на истината. Аз пях за България, защото я обичах; аз насаждах в младите души вяра и обич към своето, защото бях син на България; аз прославих нейната божествено хубава природа, защото бях очарован от нея; аз се вглъбявах в историята й, защото бях пленен от величието на нейния минал живот, в едни епохи отдалечени, когато тя даде на славянския мир светлината на словото и малка сравнително трябваше да води вековна и гигантска борба за своята независимост и за постигане на своите идеали; възпях нейните идеали, защото бяха свещени.

Свидетел-очевидец на страшните й борби, на големите й страдания, на безкрайната й слава, увенчала челото й чрез нечуваните и геройски усилия на нейните здрави духом и физически синове, аз се радвах, аз плаках, аз трептях с душата на целия народ.

И всичко това изразих в моята песен. Аз не изпълнявах дълг, за да мога да очаквам одобрение. Не извърших някакъв подвиг, за да ламтя за венци. Работих не за награда.“ 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини