Отидете с ретро влак на джаз феста в Банско или на музикално плажно парти в Якоруда

Снимка: БДЖ, архив
Снимка: БДЖ, архив

След успешно стартиралите съботно-неделни атракционни влакове по теснолинейката през юли, композицията с ретро вагоните ще се движи в Пиринския край и през август. Това ще се случи в периода от 3 до 10 август, когато в подножието на Пирин се провежда международният Банско Джаз фест.

Композицията е изключително атрактивна за любителите на теснолинейката, тъй като ще се движи в състав от три ретро седящи вагона и един пощенски ретро вагон, теглени от дизелов локомотив. За по-приятното пътуване на всички пасажери в композицията на влака ще бъде включен и бюфет-вагон. Вагоните в този влак са своеобразна палитра от различни периоди на съществуването на теснолинейката. Единият ретро вагон е от първите доставени за теснолинейката през 1926 г., вторият е от 1941 г., а третият и най-съвременен вагон е от първата половина на 70-те години, като пътуващите ще могат да разгледат и изпитат в движение как е пътувано с влак от създаването на линията до наши дни.

Туристическият влак ще заминава от гара Добринище в 09:00 ч., ще спира в Банско в 09:15 ч., в Разлог в 09:30 ч., на спирката в село Баня (Гулийна баня) в 09:43 ч., на спирка Якорудска минерална баня в 10:34 ч. и в гара Якоруда ще пристига в 10:41 ч.

В обратното направление влакът ще тръгва от гара Якоруда в 14:40 ч., от спирката при минералния плаж в 14:46 ч. и ще пристига в Разлог, Банско и Добринище между 16:00 и 16:30 ч. – преди джаз концертите на площада в Банско.

Община Якоруда е партньор на инициативата и организира музикални партита на плажа за всички гости от атракционните влакове, които решат да прекарат престоя от 10:34 ч. до 14:45 ч. на минералния плаж. Друга възможност за разходка в района на Якоруда е пътеката до крепост „Калята”, откъдето се открива спираща дъха гледка към трите планини. До нея се достига само за 35 минути от спирката при плажа и служител на БДЖ ще има готовността да придружи желаещите да посетят крепостните останки.

Цените на билетите за пътувания в двете посоки с включено запазено място за различните маршрути са както следва:

·         40,00 лв. за пътуване в двете посоки по маршрутите Добринище - Якоруда - Добринище и Банско - Якоруда - Банско;

·         20,00 лв. за пътуване в едната посока по маршрутите Добринище - Якоруда, Якоруда - Добринище, Банско - Якоруда и Якоруда - Банско;

·         35,00 лв. за пътуване в двете посоки по маршрута Разлог - Якоруда - Разлог;

·         20,00 лв. за пътуване в едната посока по маршрута Разлог - Якоруда и Якоруда - Разлог;

·         Пътуващите от с. Баня ще бъдат таксувани по цената за дестинация Разлог – Якоруда. Децата до 10-годишна възраст ползват 50% намаление от цената на билета.

Билети могат да бъдат закупени онлайн на следния линк https://bileti.bdz.bg/ и от билетните каси и железопътните бюра във всички гари в страната, както и от превозния персонал директно в самите влакове.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини