Птицевъди: Затрупани сме с яйца от Украйна, втори сме по внос в Евросъюза

Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

България е вторият по големина вносител на украински яйца в Европейския съюз, като изпреварваме в тази негативна класация Полша и само Нидерландия вече е пред нас. Традиционно страната ни изнася яйца за Гърция, както и за някои други европейски държави. В същото време в момента има импорт на яйца не само от Украйна, но и от Румъния. 

Ситуацията тревожи сериозно българските птицевъди и те настояват за промяна в режима на внос. 

„Искаме да се спре абсолютно всякакъв внос на украински яйца в България, независимо от наложените мита на европейско ниво“, коментира пред Агри.БГ Николай Колев от сдружението Български обединени птицевъди. Според него вземането на подобно решение на национално ниво е възможно. Подобно уверение птицевъдите са получили от еврокомисар Войчеховски при посещението му в България. 

В среща с министър Георги Тахов от началото на предходния месец, птицевъдите са научили, че подобно предложение ще бъде направено и изпратено към Европейската комисия, но засега нямат обратна връзка дали това се е случило. 

От 2 юли Европейската комисия въведе отново тарифни квоти за внос на яйца от Украйна. В резултат на това са установени тарифни квоти в съответствие със Споразумението за свободна търговия между Украйна и ЕС, а допълнителният внос ще продължи с митата в режима на най-облагодетелстваната нация. 

Наложените мита са в размер на 98 евро/тон, което изобщо не удовлетворява българските и европейските птицевъди. 

Ситуацията при нашите производители се влошава. „В момента средната европейска цена на 100 кг яйца е 180 евро. Това е спад с 20% в сравнение с цените от началото на годината. В тази период от годината обичайно има някакво намаление, но то винаги е било малко“, коментира Колев. От думите става ясно, че вместо 10% мито, на украинския внос е наложено едва 5% мито. „При условие, че себестойността в Украйна е много по-ниска отколкото в България, това означава, че производителите от воюващата страна могат да продават яйцето на 12 ст. При нас с разходите за амортизация, цената отива към 22-24 ст./бройка“, уточни производителят. 

Източник: Агри.бг

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини