Обвиниха съдия от Търговище за взет подкуп от 5000 лв., обещал да намали наказание

Снимка: Главна прокуратура
Снимка: Главна прокуратура

Наказателното производство е образувано на 28 юни от следовател в следствения отдел на Софийска градска прокуратура (СГП) с първото действие по разследването – претърсване и изземване, за това, че съдия от Окръжен съд-Търговище е поискал и приел сумата от 5000 лева, за да намали наказание, наложено от Районен съд-Попово.  

Вчера СГП изготви обвинителен акт по делото. На съд е предаден съдия от Окръжен съд-Търговище, че на неустановена дата в периода от 04.04.2023 г. до 30.04.2023 г. е приел дар, който не му се следва – парична сума в размер на 5000 лева. Магистратът ги получил от А.М., за да наруши службата си при провеждане на производство пред въззивната инстанция – Окръжен съд-Търговище, за проверка правилността на присъда по описа на Районен съд-Попово, с която А.М. бил признат за виновен, за да бъде постановен по-благоприятен краен съдебен акт от съда за осъдения.

Обвиняемият се предава на съд и с твърденията за това, че в периода от 20.06.2023 г. до 27.06.2023 г. в Търговище при условията на продължавано престъпление с две деяния, като съдия в Окръжен съд -Търговище, поискал и приел дар, който не му се следва – парична сума в размер на 5000 лева, която получил в брой от А.М., за да наруши службата си при разглеждането на въззивно наказателно дело по описа на Окръжен съд-Търговище, за да бъде постановен краен съдебен акт, с който да бъде намален размерът на наложеното на А.М. наказание „лишаване от свобода“.

За престъплението по чл. 302, т. 1, б. А се предвижда наказание лишаване от свобода от 3 до 10 години, глоба до 20 000 лева и лишаване от право да се заема определена държавна служба.

Предстои Софийски градски съд да насрочи разпоредително заседание.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини