Разлог играе и танцува в ритъма на фестивала На армане с тъпане

Снимка: Община Разлог
Снимка: Община Разлог
Разлог посрещна стотици танцьори от цяла България. От всички фолклорни области любители на танца демонстрираха вчера таланта си на площада в града - с характерните, чудно красиви носии, с разложки ритми, с темпераментните шопски танци, тракийски леки стъпки, еркечки кючек от Поморие, с ухание на рози от Казанлък.
 
25 клуба за традиционни танци, някои от тях са неизменно на фестивала "На армане с тъпане", който се организира за 13-и път от Народно читалище „15 септември 1903-1909“ и директора Георги Гаров, с изключителната подкрепа на Община Разлог.
 
 „Това е един от най-хубавите фестивали в България. Влюбени сме в планините и всяка година сме с желание в Разлог“, сподели Мартин Петков от Танцов клуб „Жар“ - Казанлък, където танцува и 75-годишната баба Митра.
 
Една от танцьорките на Казанлък е с разложка традиционна носия. Виолета е родена в Разлог, носията е на майка й, а пафтите - от нейната баба. И въпреки че отдавна живее в Казанлък, се чувства разложанка.
 
„Фестивал, единствен по рода си, изцяло на жива музика, съпровод на зурни и тъпани. Няма такова нещо. 700 човека на едно място, хванати ръка за ръка. Това е България“ – възкликна хореографът и дългогодишен танцьор Мария Калоянова от Разлог.
 
Танцьорите от ТК "Мехомия" и ГГСФ "Гердан" получиха много подаръци и плакети за ентусиазма и любовта си към фолклора и традицията.
 
Танцовата палитра продължава и днес.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини