Новите 240 депутати полагат клетва днес, избират председател на НС

Снимка: Народно събрание
Снимка: Народно събрание

Днес ще се проведе първото заседание на 50-ото Народно събрание. Точно в 09:00 часа новите 240 депутати ще положат клетва. По традиция звънеца на първото заседание ще удари най-възрастният депутат. Това е д-р Силви Кирилов от парламентарната група на "Има такъв народ". Седем политически формации ще имат места в пленарната зала.

С най-много представители ще са ГЕРБ-СДС - 68. След тях са ДПС - 47, следвани от ПП-ДБ - с 39 народни представители. „Възраждане” изпраща един по-малко. Депутатите от БСП ще са 19 депутати, ИТН ще имат 16 места, а „Величие” за първи път ще имат свои представители - те са 13.

С началото на новия парламент ще се даде и старт на процедурата по консултации при президента. Държавният глава ще повика на "Дондуков" 1 седемте политически партии в новия парламент. Следващата стъпка е връчването на първия проучвателен мандат, като папката ще се връчи на Коалиция "ГЕРБ-СДС", която спечели вота на 9 юни.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини