Стиви Уондър: Възможността може да те отведе до върха, но е нужен характер, за да се задържиш там

Стиви Уондър
Стиви Уондър

Той е сред стоте най-велики певци на всички времена. Защото талантът на родения на днешната дата през 1950 година американски музикант и композитор Стивланд Хардуей Джъдкинс, известен по целия свят като Стиви Уондър, е безспорен и завладяващ. Днес титанът, който става на 74  и пее като бог R&B, соул, фънк и поп, е сред най-популярните изпълнители.

Стиви е незрящ по рождение. Една от причините за усложненията, довели до това е, че се ражда шест седмици преждевременно. При раждането получава увреждане на очите - ретинопатия, вероятно поради прекомерно подаване на кислород в кувьоза . Майка му се страхувала да не се нарани навън и предпочитала да го оставя вкъщи с различни инструменти – хармоника, барабан, бас-китара, пиано. Това прави малчуганът още на 8 години музикант. Прави дебютния си запис на 12-годишна възраст. Характерният му глас, както и страхотният начин, по който свири на хармоника, са типични за първите му записи и представяния на сцена. Но Стиви не е просто чудноват имитатор на Рей Чарлз и го доказва с начина, по който свири на пиано, орган, хармоника и барабани. В следващите пет години Уондър записва хитовете си "I Was Made to Love Her", "My Cherie Amour", "For Once in My Life" и "Where I'm Coming From". В средата на 70-те продължава да прави класически хитове като "Superstition", "You Are the Sunshine of My Life", "Higher Ground", "Living for the City", "Don't You Worry 'Bout a Thing", "Boogie On Reggae Woman", "I Wish" и "Sir Duke".

Само на 20 години вече има изграден свой стил. Той е един от първите, които усвояват свиренето на електрическо пиано и е вдъхновение за рок музикантите. Специфичният му начин на пеене напомня на великите джаз изпълнители и емоцията в песните му го отличава от всички останали музиканти. Този плодовит период в творчеството му свършва през 1979 г. с албума "Stevie Wonder's Journey Through the Secret Life of Plants". След това все по-рядко записва албуми, въпреки че концертите му винаги са повече от успешни. Въпреки че музиката му става много изискана, пише и романтични песни като "I Just Called to Say I Love You" (1984), която се превръща в тотален хит. Става член на Залата на славата на рокендрола през 1989 г., а през 2005 г. получава награда "Грами" за цялостен принос, а такива отличия има 26 във витрината си. През 2008 г. Уондър става носител на наградата "Гершуин". Печели и Оскар, през 1984 година влиза в Залата на славата на рокендрола.

Уондър свири и пее всичко - госпъл, соул, суинг, реге, фънк и рок, но старателно избягва „музиката на сричките“, както нарича рапа. За успеха на певеца помага много силният му дух. Той не позволява на слепотата да го депресира, а напротив - това го мотивира да успее. Близките му не могат да преценят къде е по-добър – пред компютъра, специално снабден с клавиши за Брайловата азбука, или пред пианото и синтезатора. Изключително продуктивен, усърден, изпипващ всеки музикален детайл на песните в своите 34 албума. Стиви Уондър е добрият пример как любовта към музиката и талантът могат да те изведат до върха.

Ето интересни мисли на Стиви Уондър за музиката и живота:

Очите лъжат, ако гледате в тях, само за да прозрете характера на човека.

Не мога да реша ничии проблеми, но мога да създам музика, която да подтикне към решение.

Не бива да градиш живота си върху чужди очаквания.

Петдесет години минават по същия начин, както един ден.

Мисля, че ако някога успея да видя пиано, то ще се окаже точно такова, каквото си го представям.

Когато  вярваш в неща, които не разбираш - страдаш.

Обичам да разглеждам хората. Само че за мен да видя означава – да пипна.

Възможността може да те отведе до върха, но е нужен характер, за да се задържиш там.

Ако не поискаш, не получаваш.

Нека се обединим, преди да се унищожим.

Животът има смисъл само в борбата. Триумфът или поражението са само в ръцете на боговете Така че да отпразнуваме борбата!

Майка ми беше най-добрият учител - такъв, който ме учеше на съчувствие и безстрашие.

Ако любовта е сладка като цвете, то тогава моята майка е това сладко цвете на любовта.

Умовете узряват на различна възраст.

Понякога чувствам, че съм наистина благословен да бъда сляп, защото вероятно ако можех да виждам нещата, не бих съществувал и една минута.

В по-голямата си част се чувствам наистина комфортно от това, което съм дал на хората. Искам да им го дам отново.

Раят помага на розите, ако бомбите започнат да падат.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини