Румен Радев: Не приемаме поведение, което противоречи на Договора за приятелство със Северна Македония

Румен Радев, снимка: Пресцентър
Румен Радев, снимка: Пресцентър

Република България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни договори, които РСМ е подписала. Многократно и ясно сме заявявали своята позиция, че договорите трябва да се изпълняват. Това пише в прессъобщение по повод на приключилата предизборна кампания в Северна Македония и церемонията по встъпване в длъжност на новия президент на страната държавният глава Румен Радев, информира NOVA.

"Припомням също, че РСМ е страна член на НАТО, от което произтичат съответните задължения и отговорности. Убеден съм, че европейската перспектива на РСМ зависи от стриктното изпълнение на международните договори, по които тя е страна,  както и от одобрената от Европейския съвет през юли 2022 г. Преговорна рамка, която, за сведение на отговорните институции в РСМ, няма да бъде ревизирана", се казва още в позицията.

Поводът за реакцията е, че новият северномакедонски президент Гордана Силяновска-Давкова пропусна да изрече цялото име на държавата си в официалната церемония по встъпване в длъжност. През цялото време тя я наричаше Македония, а не с пълното ѝ име Република Северна Македония. Това стана повод гръцкият посланик в Скопие да напусне незабавно церемонията. 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини