Не ядем истински сирена и кашкавали, а боклуци

Симеон Караколев от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация алармира, че вместо сирена и кашкавали българите ядат имитиращи продукти. За последните 3 години вносът на украинско сухо и кондензирано мляко е нараснал многократно. От тези суровини се правят продукти, които изглеждат като сирене, но нямат нищо общо с него. Имитиращият продукт е боклук, съобщи Днес.бг.
Симеон Караколев остро критикува липсата на контрол и политика за санкциониране на нелоялни търговски практики – например продажбата на нискокачествено сирене с палмова мазнина и сухо мляко. "Това е един имитиращ продукт, който хората си купуват вместо сирене". В Гърция, Румъния и Франция подобни практики липсват, защото там има държавници, които излизат и казват – това не е хубаво, не е полезно", отбеляза Караколев.
Симеон Караколев не пропусна да отчете и нарастващата неграмотност на потребителя, който все по-рядко чете етикета. Според експерта липсва и ограмотяваща кампания за потребителите от страна на здравни експерти, които да разясняват вредите от приема на имитиращи продукти.
"Трябва да се променят тези възпиращи, дисциплиниращи нормативни бази и това нещо няма да се случи. Тогава този нека си прави имитиращия продукт, ако ще и със 100% съдържание на вода, да си джурка тези имитиращи космически храни, със сухи млека, с палмови мазнини. Въпросът е с големи букви да пише – това няма нищо общо със сиренето, нищо общо с кашкавала", заяви Караколев.

Бръснене с балсам за брада: Предимствата от използването на балсам и как да го приложим
