Дарвин: Човек, който си позволява да загуби дори един час от времето си, не е открил колко ценен е животът

Чарлз Дарвин
Чарлз Дарвин

Чарлз Робърт Дарвин с абсолютно право е наричан Бащата на теорията на еволюцията. Роденият на 12 февруари 1809 година в Шрюсбъри, Англия, учен и естествоизпитател пръв стига до идеята за еволюцията на всички видове в течение на времето. По този начин той променя представата на съвременниците си за света и човека. Дарвин смята, че видовете имат общ прародител. Процесът на развитие нарича естествен отбор, при който полезните за организма наследствени черти се срещат все по-често във всяко следващо поколение на една популация, а неблагоприятните – все по-рядко, което се дължи на разлики в скоростта на възпроизвеждане на генотиповете.

Неговите открития го правят световноизвестен, но го превръщат същевременно в един от най-оспорваните учени. Всичко за неговата теория започва на Галапагоските острови, архипелаг в Тихия океан, край Еквадор. Там вниманието му привлича една врабчоподобна птица - чинката. Той забелязва колко различни са тези малки птици: едните имат къс, дебел клюн, с който чупят черупките на плодовете, докато при други клюнът е издължен и тънък, което им позволява да проникват в дълбочина. Дарвин започва да размишлява и стига до изводи, които започват да го плашат. Той заключава, че чинките трябва да имат общи предци, от които в течение на много години са се развили различни видове. Тази мисъл за времето си е еретична. Защото християнската религия постановява, че Бог е създал всички живи същества за шест дни във вида, в който ги знаем и днес.

Дарвин пише на един приятел: "Вече съм почти сигурен, че видовете не са непроменливи. Имам чувството, сякаш извършвам убийство". И е прав, тъй като на практика променя историята, като „убива” старото мислене за създаването на хората от Бог. След завръщането си в Лондон Дарвин написва онзи труд, който ще го направи известен в целия свят, но и ще му донесе много главоболия - "Произход на видовете”, който излиза през 1859 година. Всички 1250 екземпляра от първото издание се разпродават още в деня на публикацията. В книгата си Дарвин дава доказателства за това, че еволюцията от общ прародител е основното научно обяснение на разнообразието на живота в природата. Той изследва еволюцията на човека и половия отбор в „Произходът на човека и половия отбор“, след това публикува „Изразяване на емоциите при човека и животните“. По-младите учени са във възторг, докато по-старите, както и църквата, естествено, са обзети от гняв и възмущение. Фактът, че еволюцията съществува, е приет от научната общност и лаиците още докато Дарвин е жив, но теорията му за естествения отбор започва да се приема за основно обяснение на еволюционния процес доста след кончината му на днешната дата през 1882 година - чак през 30-те години на XX век. Днес обаче теорията на Дарвин е в основата на съвременната еволюционна теория. В своя съвременен вид тя представлява основата на биологията, като дава единно логично обяснение на биоразнообразието. 

Ето някои от неговите интересни разсъждения за човека и света около него:

Човек, който си позволява да загуби дори един час от времето си, не е открил колко ценен е животът.

Човекът, с всичките си благородни качества... все още носи в телесната си рамка неизлечимия печат на своя по-низш произход.

В дългата история на човечеството (и на животинския свят) са оцелявали онези, които са се научили да си помагат и да импровизират най-успешно.

Нарекох този принцип, според който всяко незначително изменение се запазва, ако е от полза, с термина "естествен подбор".

Защо талантът на мъжа не е наследствен? Защото умните мъже си избират жени с хубави лица.

Приятелството на човека е един от най-добрите начини да провериш колко струва.

Мистерията на началото е неразрешима за нас... затова трябва да остана агностик.

Една маймуна, ако се напие, повече няма да докосне бренди. Това я прави по-умна от доста мъже.

Най-висшият възможен етап в моралната култура е, когато осъзнаваме, че трябва да контролираме мислите си.

Невежеството по-често води до убеденост, отколкото знанието. Онези, които знаят малко, са именно онези, които настояват, че един проблем може или не може да бъде решен...

Човек с морал е този, който може да разсъждава за своите минали действия и мотиви и да одобри или да се разкая за тях.

Да намериш грешка и да я поправиш понякога е дори по-добро от това да намериш нова истина или факт.

Щом бедността се причинява не от природата, а от нас самите, грехът ни е голям.

Колко велико ти се струва бъдещето, когато си заобиколен от деца!

Самата същност на инстинкта е, че му се подчиняваш независимо от разума.

Любовта към всички живи същества е най-благородната черта у човека.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
  1. Янка Аврамова
    Относно теорията на Дарвин... Прочетох неговите мисли ,прекрасни са и са право в десятката,и в съгласие с много православни истини .. Но ако Дарвин е можел да предположи или ако предварително е знаел какво зло ше сторят коварните умове ,които прегърнаха неговата теория,той на мига щеше да прекъсне научната си работа и никога не би публикувал нищо.Защото с неговата теория беше злоупотребено и извършено най-голямото зло на тази грешна земя-да повярваш ,че баща ти е маймуна и да отречеш ,че имаш Божествен произход-по-абсурдно от това не е ставало на планетата Земя .Коварните умове злоупотребиха още с това,че никъде не споменаха ,че сам Дарвин не е бил убеден в теорията си,също,че е вярвал в Бога и е съзнавал,че дори и да има еволюция ,тя е по Божи промисъл и всъщност е еволюция в духовен план... Защото човек може да живее цял живот като скот,но да умре като християнин,проумял Божиите заповеди.Също така Дарвин е осъзнавал ,че неговата теория не може да отговори на много и най важни въпроси... С неговата теория дявола и всички негови слуги в човешки образ тръгнаха директно против Бога и погубиха милиони и милиони души повярвали,че са произлезли от маймуни .. В своя живот същите бяха устремени към маймунския си "първообраз" успешно,отказали да видят Божия образ в себе си!
  2. Цветан Иванов
    Дарвин в края на живота си не само не се отказал от еволюционната си теория и произхода на човека, но предскозо, че еволюционното развитие е вярно за цялата материя. Той разкрива доказателства за протичане на еволюцията, а не сляпата религиозна вяра в в божието сътворение.
  3. Росен Петков
    Мисля че Дарвиновата теория и вярата в Бога не си противоречат по никакъв начин. Напротив, допълват се но разбира се винаги ще са предмет на размисъл Дарвин е е велик и превелик човек, най вече защото е притежавал висок, висок морал.
  4. Защо
    Се занимавате с неща от които полза няма?
  5. Viko
    Гледайте всичките сериали на Древните Извънземни се Арена.бг ги има и ще преосмислите Произхода на Човека....
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини