Доброволци премериха кръвната захар на почти 300 души в Разлог

Снимка: Община Разлог
Снимка: Община Разлог
Доброволци от Сдружение „Диабет без страх“ премериха кръвната захар на 298 души в Разлог. Събитието „Захарче с цвете“, организирано от сдружението и Община Разлог, се състоя вчера на площада в града. Поводът бе Световният ден на здравето и здравния работник.
 
На особена почит за община Разлог винаги са били здравните работници - хората с бели престилки и огромни сърца. В навечерието на техния празник Oбщина Разлог и СНЦ "Диабет без страх" показаха своето признание по един различен начин.
 
Захарният диабет е един от основните бичове на съвременното общество, открит рано и добре контролиран, ще спести много работа на така ценните за община Разлог здравни работници. Затова и събитието премина под мотото „Нека покажем колко ценим нашите медици и колко сме отговорни!“.
 
Председателят на сдружението Елена Бонкова и медицинската сестра Христина Лазарова подпомагаха „захарчетата“ в скрининга и коректното отчитане на нивото на кръвната захар.
 
„Това са деца - активни членове на Сдружение „Диабет без страх“ от Разлог, от Смолево (община Якоруда), от Банско", сподели след събитието Елена Бонкова. Някои от тях са с диабет, с аутизъм, с недостиг на хормон на растежа, имаме и здрави деца. И в това е смисълът на сдружението - да социализира децата с проблеми, да създаде равнопоставеност и съпричастност.
 
Всички лекари, които случайно преминаха през площада, бяха зарадвани с цвете и с топли думи на благодарност от децата.
Акцията „Захарче с цвете“ продължи над три часа.
Резултатите: от 298 души на 20 е отчетено по-високо ниво от нормалната кръвна захар, те твърдят, че не са диабетици. Организаторите са удовлетворени, че скринингът ще помогне на много хора.
 
„В това е смисълът на човешкия живот. И нека всички заедно отдадем заслужена почит към здравните работници, институции, сдружения, деца и доброволци, които се грижат за здравето и го опазват“, каза още Елена Бонкова.
Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини