Лято посред зима! В части на Испания температурите стигнаха 30 градуса

Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Испания е залята от гореща вълна, а необичайно високите температури ще продължат в много части на страната и през уикенда, съобщи испанската метеорологична служба.

Горещините доведоха до усещане за почти лятно време в много крайбрежни райони и хората отиват към плажовете, за слънчеви бани, а някои и да се къпят, цитира БТА Асошиейтед прес. Според метеоролозите високите температури, които засягат Южна Европа, се дължат на антициклон, който пренася гореща въздушна маса от юг. Липсата на облачност също е довела до повишаване на температурите.

Едва миналата седмица в Испания и други части на Европа времето бе студено и имаше дъждовни бури, които на свой ред бяха последвани от ниски температури и снеговалежи в много части на Испания. През последните няколко дни обаче в много градове бяха достигнати най-високите температури за това време на годината от повече от 20 години насам, заяви говорителят на службата Марселино Нунес.

В източния град Челва отчетената днес температура е 29,6 градуса, каза той. Минималните и максималните температури са средно с 5-10 градуса над нормалните, допълва службата. Хубавото време накара много хора от югозападния град Кадис да се отправят към североизточна Барселона – нещо, което обикновено става през летните месеци.

Нунес заяви, че не може да обясни сегашните високи температури с климатичната криза, без да се проведат проучвания, но те следват тенденцията на все по-чести периоди на необичайно високи температури, които експертите свързват с изменението на климата.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини