Омбудсманът: Неоснователно е искането на мобилните оператори за вдигането на таксите

Диана Ковачева, снимка: Пресцентър
Диана Ковачева, снимка: Пресцентър

Неоснователно е искането на мобилните оператори за ново вдигане на абонаментите от февруари. Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" омбудсманът проф. Диана Ковачева. Миналата година телекомите вдигнаха цените си над 15 процента заради "съществената инфлация".

"Каква инфлация има сега? Телекомите вдигнаха таксите си миналата година и институциите не реагираха. Това са неравноправни клаузи, защото потребителите не могат да ги договорят. Заради неясни инфлационни клаузи в договорите, няма гаранция с колко ще се увеличи тарифата. Няколко пъти съзирах КЗП и Министерството на икономиката по въпроса. Институциите трябва много ясно да защитят гражданите, защото тези клаузи са неправомерни", обясни проф. Диана Ковачева.

Вчера стана ясно, че Виваком ще повиши цените на част от основните и допълнителните си услуги с 4,7% от 1 февруари 2024 г. Това е увеличението на инфлацията в България за 2023 г., според данните на Националния статистически институт.

Поскъпването няма да засегне социалните абонаментни планове и планове за хора с увреждания за мобилни и фиксирани гласови услуги, както и услугите по договори с придобитите оператори N3, Net1 и Telnet. Няма да бъдат засегнати и тарифните линии, стартирани за продажба през 2023 г. за телевизия, както и неограниченият 4G интернет за дома (Mobix XL) и високоскоростният 5G интернет за дома и офиса.

От А1 също обявиха, че ще повишат цените на услугите си, но не посочиха размера на повишението. От Йетел засега отказват коментар, но се очаква и този оператор да повиши цените си.

Това е третата поредна година, в която телекомите в България повишават цените си заради инфлацията. Миналата година повишението беше с над 15%. Поскъпването на телеком услугите ще се отрази на разходите на потребителите в България.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини