И великият Франц Бекенбауер влезе в небесния отбор на Пеле, Марадона, Кройф...

Франц Бекенбауер
Франц Бекенбауер

Още една футболна легенда напусна този свят, за да влезе в отбора на Пеле, Марадона, Кройф и още много знакови имена на най-популярната игра. На 78-годишна възраст почина вчера легендата на германския и световен футбол Франц Бекенбауер. 

Франц Антон Бекенбауер е роден на 11 септември 1945 година в Мюнхен. Наричат го „Кайзера” заради елегантния му игрови стил, лидерските му качества и доминирането му на терена. Той е този, който превръща играта на класическия №5 в отбора в изкуство. Легендарният немец оставя трайна следа в историята на футбола. Неговата работа не е да вкарва голове, а да отблъсква противниковите набези към вратата зад него.

Във времена, в които термините "либеро", "стопер" и "метач" нямат нищо общо с днешната игра, е доста лесно да пренебрегнеш или да забравиш колко красива, бърза и двуостра е била някога играта. Бекенбауер е като вятър, който се носи между двете наказателни полета и всява респект с уменията и интелекта си на терена. Това преливане от защита в нападение, която прави той, е като красив танц.  

Дълги години играе за „Байерн” (Мюнхен). Играе и в американският отбор "Космос" заедно с Клая на футбола - Пеле. Защитава екипа и на националния отбор на Германия, с който става световен шампион като футболист през 1974 г., а като треньор печели световната купа с тима на Германия през 1990 г.

Бекенбауер е двукратен носител на „Златната топка”, речели я през 1972 и 1976 г.

 
 
Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини