Чарли Чаплин: Нищо не е вечно в този порочен свят - дори проблемите!

Чарли Чаплин
Чарли Чаплин

Сър Чарлс Спенсър Чаплин e емблема на световното кино през 20-и век. Неговите роли в нямото кино го превръщат в една от най-популярните фигури в историята на ранните холивудски филми. Най-знаменитият му и незабравим образ е на скитника Чарли. Той е забележителен режисьор, композитор и сценарист. Високият само 165 см невероятен актьор е посветен в званието "Рицар" от кралица Елизабет II през 1975 г.

„Треска за злато“, „Светлините на града“, „Модерни времена“ и „Великият диктатор“ са едни от най-популярните му продукции, които са класирани сред най-добрите филми на всички времена. През 1999 г. Американският филмов институт поставя Чарли Чаплин на 10-о място в списъка на 100 най-големи звезди на киното за последните 100 години. Носител е на два почетни Оскара - през 1929 и 1972 г.

Легендарният комедиен актьор е роден на 16 април през 1889 година в Лондон. Баща му е алкохолик, а майка му има няколко престоя в приют за психично болни, но и двамата са били актьори. Чарли има трудно детство, като двамата с брат му са приемани в дом за сираци. Той напуска училище, за да пътува с група артисти и става комедиен актьор.

Когато през 1910г. отива в САЩ със своята трупа, е забелязан от Кейстоун Студио, където снимат късометражни филми. В първия си такъв Чаплин е във вид, познат на всички - с мустаци, бомбе, широки панталони и големи обувки, а в ръцете си държи бастун.

На 2 февруари 1914 година излиза дебютния му филм „Да заработваш прехраната си“, а на 4 май същата година е й режисьорският му дебют с филма „Застигнат от дъжда“, който е изключително успешен.

През 1918 се жени за пръв път за 16-годишната актриса Милдред Харис. Тя му ражда син, който умира три дни по-късно. След няколко години той заснема филма „Хлапето“ - един от първите, който прави опит за комбиниране на комедия и драма. Излиза на екран през януари 1921 г. с незабавен успех и до 1924 г. е гледан в над 50 държави.

През 1927г. се появяват филмите със звук, но Чаплин продължава да използва старата технология още десетилетие. През 1940 г. той заснема първия си звуков филм - „Великият диктатор“.

На 26 години подписва договор с „Мютюъл“, който възлиза на $670 000 годишно, което го прави един от най-добре платените хора в света. След като става известен и значително забогатява, той все още продължава да живее в треторазрядна стая в хотел. „Треска за злато“ струва почти 1 милион долара, а Чаплин чувства, че това е най-добрият филм, който е правил. Излиза през август 1925 г. и се превръща в един от най-скъпите филми. Комедията съдържа известни сцени, като скитникът, който яде обувките си и танца с хлебчетата.

Получава Оскар на първата церемония на Академията. Награден е за актьорско майсторство, режисура, продуцентство и сценарий за филма "Цирк".

Чарли Чаплин има многобройни връзки - четири брака и 11 деца. На 54-годишна възраст се жени за 18-годишната Уна О'Нийл, която му ражда осем деца. Последната му рожба идва на бял свят, когато актьора е на 73. С последната си жена остава до края на живота си. Умира на днешната дата през 1977 г., когато е на 88 години.

Чаплин впечатлява и с интересни свои мисли:

Ден без смях е пропилян ден.

За да се смееш искрено, трябва да можеш да вземеш болката си и да поиграеш с нея.

Трябва ти сила, само ако възнамеряваш да направиш нещо лошо. Във всички останали случаи любовта ти е напълно достатъчна.

Провалът е важен. Изисква се кураж, за да се направиш на глупак.

Нищо не е вечно в този порочен свят - дори проблемите.

Смехът е лекарство за болката.

Моята болка може да разсмее някого. Но моят смях никога не бива да бъде причина за нечия болка.

Огледалото е моят най-добър приятел, защото никога не се смее, когато плача.

Броят на глупостите, извършени по волята на разума, са много повече, отколкото тези, които са извършени от чиста глупост.

Животът щеше да е прекрасен, ако хората просто можеха да те оставят на мира.

Една жена може да направи милионер всеки мъж милиардер.

Едно убийство прави човек престъпник, а милиони убийства - герой. Разликата е в мащабите.

Истинският характер на човек си проличава, когато е пиян.

Жените нямат недостатъци, те имат особености!

Аз вярвам, че могъществото на смеха и сълзите може да противодейства на ненавистта и страха.

Въображението не означава нищо без действие.

Никога няма да видиш дъга, ако гледаш в земята.

За да направя комедия, са ми нужни само парк, полицай и красиво момиче.

Сам по себе си човекът е гений, но в масата той се превръща в безмозъчно чудовище, в брутален идиот, който е готов да отиде навсякъде, където му кажат.

И все пак ми е мъчно за нямото кино. Така хубаво беше да видиш как жената си отваря устата, а глас не се чува!

Най-тъжното нещо, което мога да си представя, е как свиквам с лукса.

Който никога не е бил дете, никога няма да бъде и възрастен.

Отчаянието е наркотик. То приспива ума, прави го безразличен.

На най-важните житейски кръстопътища няма никакви пътни знаци.

Не виждам в бедността нищо привлекателно или поучително.

Не обичам слоновете. Толкова са силни, а толкова послушни...

Няма нищо по-лесно от това да описваш спомени, които отдавна са ти излетели от главата.

Щастието е уморено страдание.

Ние мислим твърде много и чувстваме твърде малко.

Аз съм в мир с Господ. Конфликтът ми е с човека.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини