Първият частен влак тръгва от догодина у нас

Първият частен влак тръгва от догодина у нас

През пролетта на следващата година по жп трасето София-Пловдив-Бургас трябва да бъде пуснат първия частен модерен влак. Това съобщи един от собственикът на „ПИМК Рейл” Илиян Филипов. Компанията придоби първото в България разрешение за пътнически жп услуги от изпълнителна агенция „Железопътна администрация“, с което на практика се слага и край на монопола на БДЖ в сектора.

Плановете на фирмата са още преди летния сезон да стартира редовна линия от столицата до морето със спирка в Пловдив. За да си запази дадения лиценз, до една година компанията е задължена да пусне влак, а вече се работи активно за това. На този етап „ПИМК Рейл” обаче няма да получават субсидии за извършването на услугата. През 2024г. евентуално ще се разпределя националната мрежа и ще бъдат пуснати лотове, за които частните превозвачи да кандидатстват. Едва след сключване на договори за извършване на обществен превоз на пътници, те ще могат да получават субсидия. Дотогава „ПИМК Рейл” ще работи на свободен търговски принцип.

„При всички положение до получаване на субсидия този транспорт ще е на загуба. Няма как да дадеш висока цена на билета, която да е конкурентна с пазара, в случая с БДЖ и автобусния превоз”, уточнява Илиян Филипов. Той подчертава, че още с първия пуснат частен влак дружеството рязко ще промени услугата- ще предложи много по-добро качество и условия за пътниците.

Източник: Travel news

 
Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини