Картините на художника Николай Кашев „улавят” светлината

Снимка: Община Симитли
Снимка: Община Симитли

Малко повече от час остава до едно наистина значимо и културно събитие в община Симитл. За своя 83-ти рожден ден художникът Николай Кашев открива точно в 17:00 часа в изложбената зала на Народно читалище „Свети Климент Охридски” своя вдъхновяваща изложба. Той ще подреди 40 платна и икони под надслов „Да уловиш светлината”.

Роденият в китното гърменско село Лещен майстор на четката е категоричен, че не можеш да уловиш светлината, ако няма любов. Художникът е бивш учител, почетен гражданин е на Симитли. „Всяка моя картина е с мисъл за съпругата ми Маргарита, моята любима жена. Всяка картина е пропита от любов. Ако картината не носи любов, тя не може да въздейства на публиката“, смята Кашев, който живее в село Черниче вече 58 години, където създава и своята арт галерия.

За миг не престава да рисува - живопис и икони. Прави изложби в София, Благоевград, Гоце Делчев, Асеновград, Ямбол, Банско, Охрид, Делчево.

Картините му пътуват по света – в Италия, Франция, САЩ, Англия, Австрия, Р Северна Македония. Печели сърцата на почитатели и специалисти - има много награди от национални и международни пленери.

Изкуството го храни духовно, изгражда картините по памет, обича природата и обича да рисува годишните сезоните.

И посвещава поредната си изложба пак на нея, на любимата му жена, макар че вече нея я няма.

Но пък светлината, както и любовта са там, в картините на художника, който е все така влюбен. Докрай.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини