Наводненията в Банско – климатичен феномен или пък човешка грешка

Снимка: Община Банско
Снимка: Община Банско

Има ли връзка между наводненията в Банско и изграждането на ски съоръженията в планината? Природен и климатичен проблем ли са те, или са резултат от натрупани проблеми? Пред "Хоризонт" кметът на града Георги Икономов опроверга твърденията, че сечта и изграждането на ски съоръженията са в основата на водното бедствие, като се позова на снимков материал.

Наводнения в Банско е имало и преди изграждането на пистите. Да се правят такива внушения и да се втълпява, че природните бедствия са следствие от човешки грешки, не е коректно и правилно.

Глазне е буйна, силна, необуздана река, минава през стръмен терен, и при снеготопене и обилни дъждове има опасност тя да излезе от коритото си, разказа Икономов. По думите му, решението е в корекции на коритото и изграждане на подпорни стени.

Директорът на Природен парк "Пирин" Росен Баненски сподели, че по време на наводненията времето в Природния парк е било изключително лошо. Ски пистите като площ са много малки, а щети по тях няма, каза още той:

Георги Стефанов от WWF България, който е ръководител на програмата "Климатични промени", е на мнение, че корекция на коритото и изграждане на стени категорично няма да реши проблема с водното бедствие в Банско:

Колкото и пари да се влагат за справяне с тези проблеми, каквито и инженерни решения да се предприемат, най-евтини са природосъобразните мерки и действия, свързани с измененията на климата. Вместо да строим стена, можем да помислим какви са естествените процеси за овладяване на подобни количества валежи. Изсичането на горите води до по-голям оток на водите, а оголените терени водят до по-голям водосбор. Няма как това да бъде изключено. Държавата няма ресурс да направи канали и корекции на всички реки. Трябва да помислим стратегически за намаляване на рисковете с минимален човешки и природен ресурс, убеден е Стефанов:/БНР

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини