Изследват праисторическо селище на 9000 години край село Брежани

Снимка: Община Симитли
Снимка: Община Симитли

Вторият етап на разкопките на едно от най-старите ранни неолитни селища в България започва на 28 август. Археолозите са категорини, че този древен исторически обект в местността Равен край село Брежани съществува отпреди 9000 години. Защото има данни, че е възникнало 6-7 хиляди години преди новата ера. Селището е уникално и запазено в автентичен вид.

Експедицията се ръководи от Регионален исторически музей-Благоевград. В разкопките ще участват археологът Малгожата Гребска-Кулова, студенти и научни ръководители от специалност "Археология" на Великотърновския университет, както и 15 работници от селото. Проучването е продължи до 27 септември.
„Съвместно с Регионален исторически музей и със съдействието на община Симитли беше направено геофизическо заснемане, направиха се четири сондажа. Предвиждаме да се създаде Музей на открито „Праисторическо селище „Равен“ край Брежани“, сподели кметът на село Брежани - Благой Стефанов.  

Обектът е най-високо разположеното раннонеолитно селище у нас. Сондажите са открили ценни материали, които показват различни културни традиции в регистрираните раннонеолитни околни обекти. Резултатите от заснеманията надхвърлят очакванията на проучвателите – ясно се открояват три рова и деструкциите на оделни къщи, но по средата се очертава незастроено пространство. За него изследователите считат, че това е площад, който би доказал, че е имало предварителна планиграфия.

Селището има голям потенциал за неговата пълна реконструкция на място. Това би предизвикало интереса не само на учени и студенти, но и на голям поток от туристи, тъй като наблизо минава трасето на автомагистрала „Струма“.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини