Село Лещен дава творчески импулс на млади артисти с красотата си

Визуалните артисти Стефка Бенишева /вляво/ и Ива Иванова
Визуалните артисти Стефка Бенишева /вляво/ и Ива Иванова

За трета година гърменското село Лещен приютява съвременни български артисти, на които се предоставя терен и финансова подкрепа за безгрижно протичане на творческия процес. Инициативата под надслов “Made in Лещен” / “Сътворено в Лещен” е дело на столичната галерия “Little Bird place”, в партньорство с платформата за съвременно изкуство и култура Art and Culture Today. Галерията има специфичен тематичен профил – модерно и съвременно изкуство с фокус природа, биологичен свят и екология. Затова именно в тези теми работят селектираните млади автори. Резидентският процес тази година се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” по “Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации”.

Селекцията от автори включва десет млади творци на възраст до 35 години: Калин Михов, Ива Дамянова, Сибила Керелезова, Яна Василева – Poppy, Силвана Илиева, Християна Йорданова, Йордан Велков, Стефка Бенишева, Ива Иванова и Мирела Караджова - Мама.Авѣнира. Проектът цели да осигури на младите визуални артисти условия за реализация на творческите им идеи, а журито в избора на участниците се състои от изкуствоведите Теодора Константинова и Радослав Механджийски, създатели на платформата за Съвременно Изкуство и Култура (Art and Culture Today), Антоанета Куик – арт мениджър на галерия Little Bird Place и Росен Узунов – основател и собственик на галерията.

Всеки от артистите се радва на двуседмичен престой в село Лещен, съжителствайки със свои колеги в група от по трима или четирима участника, като творческите сесии биват разпределени в три периода между 10 юни и 25 юли.

В момента протича сесията на последните четирима участници: Ива Иванова, Йордан Велков, Мирела Караджова и Стефка Бенишева.

Ива Иванова завършва сценография през 2016 г. във Виенската Академия за изящни изкуства в класа на Анна Фиброк. Работейки в областта на сценографията, пърформанса и рисуването, Ива цени личната и интимна история, и използва объркването и деконструкцията на реалността като основни похвати. Носталгията и копнежа по невижданото се свързват и създават нов фантастичен жанр. Копнежът по изгубения и изоставен дом, чувството за самота и желанието да си припомним миналото, са изобразени под формата на автопортрет, фантастичен образ. Интуицията, а не интелектът я ръководи: вътрешен диалог.

Йордан Велков е роден през 1999 г. в Пловдив. Посветен е на живописта от гимназиалните години до днес. Неговото творчество е насочено предимно към условната градска среда и взаимодействието на човек с нея. Художникът смята, че творческата резиденция в Лещен ще му помогне да се откъсне от ежедневието в града и да открие нови източници на вдъхновение. Престоят му в с. Лещен е възможност да разшири полето на своето изкуство и да изследва връзката между автора и природата на нови нива.

Мирела Караджова е визуален артист, който твори между Франция и България, бидейки родом от Бургас и живеейки в родния град на дъщеря си – Безие. Член е на Френската Асоциация на Артистите. За участието си в Лещенската резиденция, Мирела получава зелена светлина от журито, което създава безпрецедентен случай на резидент, творящ в присъствието на детето си. Три годишната дъщеря Мелодия Караджова е важна фигура в творчеството на майка си. Освен като модел в произведенията и, тя се превръща в повод за изграждането на социално-културния образ на жената, която е „Визуален артист и майка 24/7“. В Лещен Мирела разработва серията творби „Връзката на малкото дете с Майката При-Рода̀“.

Стефка Бенишева е визуален артист, който работи с дигитални изображения и механични конструкции. Тя е завършила анимация и се занимава с видео, филм и инсталация. Счупени предмети, пиксели и свободни асоциации стоят най-вече зад това, което тя прави. 

Неизменна част от резиденцията е Бекир, който отговаря за посрещането на артистите и техните битови и творчески нужди. “Запознал съм се всички участници от първото издание до сега и с всички съм успял да запазя добри спомени и чувства.” - споделя Бекир.

 

В рамките на проекта десетимата млади визуални артисти получават и безценна кураторска подкрепа в лицето на изкуствоведите Теодора Константинова и Радослав Механджийски, както и участие в колективна изложба в столичното пространство на галерията - организатор “Little Bird Place”. За любителите на съвременното български изкуство, представено през прочита на младите автори, изложбите ще се състоят в началото на септември. Споделени моменти очаквайте на страницата на галерията: www.facebook.com/littlebirdplace

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини