Стотици кукери прогониха злото от Банско на Цветница

Снимка: Община Банско
Снимка: Община Банско

Банскалии и гости на града под Тодорка станаха свидетели на изключително атрактивно и зрелищно събитие, което събра стотици зрители на централния площад навръх Цветница. Над 70 кукери от село Светля, община Ковачевци, кото е една от най-добрите в България, представиха народния обичай „Сурва”, вписан в националната представителна листа на нематериалното културно наследство „Живи човешки съкровища на България” и кандидат за вписване в представителната листа на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство.

Сурвакарите, облечени с пъстри костюми, носещи на раменете си страховити ликове, под ритъма на тъпани изпълниха обреда за плодородие и щастие, който символизира и изгонването на злите сили.

Домакини на кукерите от Светля бяха бабугери и облечени в носии банскалии от кварталите „Костеви блата” и „Вионово блато”. Пазителите на традициите от двете селища сътвориха впечатляваща празнична атмосфера.

Гостите от Светля поканиха банскалии да покажат своите костюми и „зво́нци” на най-големия им празник Сурва, който се провежда всяка година на 13 януари. За онези, които не успяха да видят интересния обред на кукерите, във фоайето на читалището в града е подредена фотоизложбата на фотографа Георги Ангелов, която може да бъде разгледана до 20 май. Тя разкрива магията на групата от Светля в стотици прекрасни и пъстри снимки.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини