Кърт Кобейн: Все ми е тая какво мислиш, щом не е за мен

Кърт Кобейн
Кърт Кобейн

Той остава завинаги на 27 години. И може би, подозиращ за това жестоко стечение на обстоятелствата, той е направил всичко възможно, за да бъде запомнен и до днес. Кърт Кобейн е американски певец и музикант, роден на 20 февруари 1967 година в Абърдийн. 29 години след смъртта му обаче песните му са живи и слушани по целия свят. Кобейн е лидер на сиатълската гръндж група „Нирвана”.

Животът на Кърт е изпълнен с несигурност и неяснота. След като напуска училище преди да завърши, той започва да живее ден за ден. Интересът му се прехвърля от рок към пънк музиката и той започва да води много несигурен живот. Събира се с приятели, с които се напиват и пушат марихуана.

Чичо му е този, който му дава първите уроци по китара, а в последствие Кърт усъвършенства свиренето си сам. Дневникът му е мястото, където той напълно разкрива душата си и не се страхува да бъде уязвим. Кобейн се увлича много и по литературата, и по изкуството.

Пънк музиката се превръща в начина му на живот. Тя е отражение на неговия вътрешен свят и на начина, по който се чувства – изоставен, наранен, самотен. Създаването на групата Nirvana е чиста случайност. Момчетата от новосъздадената група използват много от авторските песни на Кобейн, записани в дневника му, и започват да репетират заедно.

Кобейн избира името "нирвана" заради значението на тази дума в будизма – постигане на съвършенство, единение с божественото. Кърт е бил голям почитател на същността на будизма.

Той е текстописец и композитор на групата, свирещ на китара и изпълняващ главните вокали. През 90-те години на миналия век се превръща в една от най-големите знаменитости в гръндж музиката, въпреки че той самият да не е желал да става знаменитост, нито пък се е чувствал комфортно да е такъв. Повлиян от музиката на големите рок групи от 70-те години на 20 век и пост-пънка от 80-те години, Кърт се отдава на едно ново течение, което по-късно ще се превърне в основна музикална вълна на 90-те години.Обявен от много медии и списания за изпълнител на последното десетилетие на 20 век, Кърт, заедно с „Нирвана”, издигат грънджа на световната сцена и превръщат този стил в символ на младото поколение, от този период.

Но както пънка от средата и края на 1970-те, така и грънджът има кратък живот. За повечето фенове смъртта на вокалиста на Нирвана слага края на гръндж-ерата, макар делото на групата да е продължено от „Foo Fighters“. За разлика от повечето рок-звезди Кърт Кобейн не е типичният пияница и сценичен артист, а по-скоро затворен в себе си и апатично настроен към славата изпълнител, което още повече кара хората да го обожават, наричайки го „Бога на рока“.

На 8 април 1994 година Кобейн е намерен в лятната градина на дома му в Лейк, Вашингтон от Гари Смит, служител в електротехническа фирма. Смит е пристигнал в къщата, за да постави осветление, когато забелязва тялото на човек в лятната градина. Той разпознава трупа на Кърт Кобейн по старите, покъсани кецове Конвърс. Той забелязва, че от ухото на Кобейн се стича кръв, твърди също, че не е забелязал следи от нараняване, затова първоначално е помислил, че Кърт е заспал. До тялото е намерена пушка „Ремингтън”, 20-и калибър.

Аутопсията на тялото показва, че първоначално Кобейн е взел доза хероин, 3 пъти по-голяма от средната свръх доза, след което е направил огнестрелна рана в главата с пушката. Показано е, че смъртта е настъпила на днешната дата, 5 април, но може и да има разлика от 24 часа. Обявено е, че причината за смъртта е самоубийство.

Ето някои негови мисли:

По-добре да изгориш, отколкото да избледнееш.

По-добре да бъда мразен заради това кой съм, отколкото да бъда обичан заради това кого не съм.

Аз не чета добре, но когато аз чета, чета добре.

По-скоро умрял, отколкото готин!

Започнах наистина да се гордея от факта, че съм гей, въпреки че не бях.

Все ми е тая какво мислиш, щом не е за мен.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини