Ейбрахам Линкълн: Аз вървя бавно, но никога назад!

Ейбрахам Линкълн
Ейбрахам Линкълн

Ейбрахам Линкълн е наричан от американците Великия освободител, Честния Ейб, Ковача на огради. Той е 16-ият президент на САЩ и първи от Републиканската партия. Роден е на днешната дата през 1809 година. Линкълн твърдо се противопоставя на робството, особено в новоприсъединените към Съюза територии и победата му на президентските избори през 1860 година допълнително поляризира нацията. Преди церемонията по встъпването му в длъжност седем южни щати се отцепват от САЩ и формират Конфедеративните американски щати като включват в границите си голям брой фортове и друга значима собственост. Тези събития скоро водят до Американската държавна война, въпреки че самият Линкълн е твърдо против войната и лозунгът, под който преминава управлението му, е за обединяване на нацията.

Линкълн е изключителен политик, който се доказва като лидер по време на война, умело балансиращ между конкуриращи се идеи и обединяващ съперничещи си групи в името на общата кауза. Той лично направлява военните действия и така води силите на Съюза до победа над Конфедерацията. Неговите лидерски качества стават видни в дипломатичното третиране на граничните робски щати в началото на боевете, при загубата, която претъпява при опита си да прокара кабинета през Конгреса (1862), в речите, които произнася и които вдъхновяват и мобилизират Севера, в неутрализирането на въпроса за мира по време на президентската кампания през 1864 година. Критикуван е за нареждането му да не се прилага правото на затворника да се яви пред съд, за да получи присъда, хвърлянето в затвора на няколко души от администрацията, а и за нареждането му за арестуване на издатели на вестници.

Линкълн оказва дълбоко и продължително влияние в политическите и обществени институции на САЩ. Може би най-съществено е то при поставянето на прецедент за по-голяма централизация на властта във федералното правителство и отслабването на властта на отделните щатски правителства, макар че това се оспорва понеже федералното правителство се връща към своята обичайна слабост след Реконструкцията и съвременните, модерни щати ще възникнат едва с новия курс седемдесет години по-късно. Линкълн е президентът, който обявява Деня на благодарността за национален празник, създава Департамента на земеделието (макар и не с ранг на част от Кабинета), съживява националното банкиране и банки и приема Западна Вирджиния и Невада за щати. Той насърчава усилията за експанзия в Северна Америка на белите заселници като подписва Закона за участъците земя през 1862 г. Но той все пак е най-известен с ролята си при слагане на край на робството в САЩ с подписването на Прокламацията за освобождение като доста прагматична стъпка по време на войната, което поставя основите за пълно премахване на робския режим.

Покушението срещу него го прави мъченик, който се жертва в името на благополучието на нацията. Още след първото покушение срещу него, когато цилиндърът му е улучен от куршум, той заявява: „Всеки ден може да бъде последен в моя живот, което увеличава желанието ми да завърша моята мисия за благото на нацията“.

 Той обикновено е посочван за един от великите президенти, макар и да е критикуван за това, че е престъпил традиционните граници на изпълнителната власт. Умира на 15 април 1865 година.

Вижте интересни мисли на Линкълн:

„Никой човек няма така добра памет, че да се превърне в успешен лъжец.”

„Ако има едно нещо, което някой може да прави, то тогава позволете му да го прави. Дайте му шанс.”

„Философията на поколението в една класна стая ще бъде философията на правителството след години.”

„Не унищожавам ли враговете си, като ги превръщам в свои приятели?”

„Когато правя добро, се чувствам добре. Когато правя нещо лошо, се чувствам зле. Това е моята религия.”

„Аз вървя бавно, но никога назад.”

„Всеки човек обича комплиментите.”

„Не се разочаровайте, когато не забелязват това, което правите, но не спирайте да се трудите за това да бъдете забелязан.”

„Приятел е този, който има същите врагове като вас.”

„Разговарял съм с велики хора и не виждам с какво те се различават от всички останали.”

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини