ЕС връща митата върху вноса на яйца и захар от Украйна

Снимка: Илинден Прес, архив
Снимка: Илинден Прес, архив

Европейският съюз налага отново мита върху украинския внос на захар и яйца от петък, 28 юни. Той използва т.нар. "аварийна спирачка", предназначена да успокои европейските фермери, които протестираха по-рано тази година, съобщи "Файненшъл таймс".

Мита от 89 евро на тон върху яйцата и захарта ще бъдат въведени от петък, подобно на митата, които бяха въведени отново за украинския овес през миналата седмица. Тези налози ще останат в сила до юни 2025 г., пише финансовото издание, цитирано от БНР.

След инвазията на Русия през 2022 г. Украйна се възползва от специален механизъм, въведен за стимулиране на търговските потоци с ЕС, който е най-важният експортен пазар за страната, намираща се във война.

ЕС обаче определи максимални обеми на внос, след като протестите на фермерите в целия блок определиха евтиния украински внос като нелоялна конкуренция.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини