След 10-годишно прекъсване: Благоевград отново ще има денонощна аптека

Снимка: Община Благоевград
Снимка: Община Благоевград
От началото на февруари 2023 г. в Благоевград ще бъде възстановена дейността на аптеки с нощни дежурства. Това е в резултат на съвместни действия от страна на кмета Илко Стоянов и представители на Регионалната фармацевтична колегия.
 
Първоначално фармацевтичният обект, който ще обслужва клиенти и в малките часове на денонощието е аптеката, намираща се под кръстовището с кръгово движение при бившите „Зърнени храни“. Впоследствие е възможно обектите да бъдат повече от един, като ще работят по график 365 дни в годината. За да бъде създадено максимално улеснение за хората, графикът ще бъде оповестяван своевременно по няколко начина. Жителите и гостите на Благоевград ще могат да се информират чрез сайта на Община Благоевград, където ще бъдат публикувани дежурствата. Постоянна информация ще има и на електронното табло, намиращо се на фасадата на Общинска администрация. Справка ще може да бъде направена и на денонощните телефонни линии на Община Благоевград – 073/88 44 06 и 073/88 44 34. На видно място на аптеките също ще бъде закачен съответният график.
 
Денонощните аптеки ще работят на гише, като целта е хората да могат да се снабдят с необходимите им лекарства по всяко време на денонощието.
 
Разходите по дежурствата на фармацевтите за малките часове на денонощието ще бъдат за сметка на Общината, в случай че общинските съветници подкрепят предложението на кмета, което предстои да бъде разгледано като извънредна точка утре по време на заседание.
 
„Благодаря на Регионалната фармацевтична колегия и на всички фармацевти, които участват в процеса. Липсата на адекватна държавна политика в тази сфера ни доведе до тук, че да седнем в дух на партньорство и разбирателство и да стигнем до този резултат заедно с РФК. Благодаря им, защото фармацевтите в този момент откликват на нуждите на обществото. Постигнахме резултат вследствие на един сериозен двустранен процес. Утре ще внеса предложение до ОбС за приемане на разчет за бъдещия бюджет и за това да бъда упълномощен да подпиша договор, за да има Благоевград своята денонощна аптека“, заяви кметът Илко Стоянов.
 
„В момента кметът Стоянов вдига летвата много високо и дава пример на останалите общини. Още преди година и половина Българският фармацевтичен съюз и НСОРБ са провели среща в тази посока, но до момента не са стигнали до реално решение на проблема, който касае голяма част от България. В Благоевград този въпрос се реши за 3 месеца след стартиране на преговорите. Това е без прецедент“, коментира по време на пресконференция д-р Константин Качулев, заместник-председател на РФК - Благоевград.
В нея взеха участие още Златан Аврионов и Албена Георгиева, собственици на верига аптеки, които ще осигурят голяма част от нощните дежурства.
 
През 2021 година, благодарение на усилията на кмета Илко Стоянов и в резултат на успешен диалог с фармацевти, бяха поставени две вендинг машини за лекарства на територията на община Благоевград, като с това беше осигурена възможността за закупуване на медикаменти от първа необходимост и през нощта, които се отпускат без лекарско предписание.
Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини