Австрия категорична, няма да ни пусне в Шенген

Снимка: Getty Images
Снимка: Getty Images

Няма промяна в позицията на Австрия за българското присъединяване към Шенген, съобщи канцлерът в навечерието на визитата му в България.

Австрийският канцлер Карл Нехамер и министърът на вътрешните работи Герхард Карнер пристигат в България. Те имат среща с президента Румен Радев, с когото заедно ще посетят българо-турската граница.

"Докато Шенгенското пространство не функционира и например Германия извършва контрол по границите с други държави от Шенген, каквато е Австрия, както правят това и много други европейски страни, не можем да разширяваме това пространство. Затова Шенгенското вето на Австрия остава в сила, докато ситуацията принципно се промени", посочва Нехамер, цитиран от БТА.

Министърът на вътрешните работи Герхард Карнер изразява сходна позиция:

"България се нуждае от бърза и подходяща подкрепа за защита на външната граница с Турция. Като пример може да служи гръцката гранична ограда". Големият брой заловени мигранти в Австрия показва, че "Шенгенската система е счупена. Докато тази система и опазването на външните граници не функционират, не може да има разширяване", посочва Карнер.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини