Буяр Османи: Няма да позволим обиди към българската общност в Северна Македония

Стоп кадър БНТ
Стоп кадър БНТ

Северна Македония ще действа за нулева толерантност към подобни прояви. Това обяви македонският външен министър Буяр Османи пред български медии. Днес той е на посещение в страната и разговаря с българския първи дипломат Николай Милков. Двамата посетиха нападнатия в Северна Македония Християн Пендиков.

"Имаме добро партньорство с България. Няма да позволим подобни обиди над българската общност в страната", добави Османи и подчерта, че извършителите на нападението са вече задържани. 

Османи заяви, че няма да позволи отричане на българската общност в Северна Македония, както и подобно поведение спрямо македонската общност в България. Добави, че очаква нулева толерантност към български представители, които пристигат в неговата страна и отричат нейната идентичност.

Външният министър на Северна Македония обяви, че от днес се прекратяват провокациите към която и да е общност.

По-рано днес външните министри на България и Република Северна Македония посетиха в болницата пребития секретар на българския културен клуб в Охрид Християн Пендиков, съобщи БНТ.

"Казваме НЕ на възраждането на тези черни традиции, които се свързват исторически с Македония. Такива неща нямат място в Европа. България няма да отстъпи от защитата на правата на нашата общност, които са хора с достойнство. Има ескалация, Християн и в момента продължава да получава заплахи по интернет", заяви българският външен министър.

"Християн Пендиков е пострадал заради идеите си. Един мъж с кауза, който я защитава. Ситуацията не трябва да продължава по този начин. България твърдо настоява да бъдат наказани извършителите на това и други подобни деяния със строгостта на закона, за да се приключи с атмосферата на безнаказаност, която ражда ново и ново насилие", допълни Николай Милков.




Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини