Мисията на Лешница продължава - набират се средства за вътрешен ремонт на вековното училище

Мисията на Лешница продължава - набират се средства за вътрешен ремонт на вековното училище

Само преди седем месеца стогодишното рушащо се училище в санданското село Лешница изглеждаше трагично и отвън, и отвътре. Но местните хора, водени от отец Димитър Илчев, доказаха, че всичко е възможно, когато имаш мисия -  да дадеш втори живот на вековното школо. Ремонтът на покрива и на сградата отвън е напълно завършен. И жителите на селото са все по-близо до осъществяването на мечтата си школото им да отвори отново врати. Но има още работа за вършене. Предстоят ремонтни дейности вътре в помещенията, където стените са криви и на много места са компрометирани. Това налага използването на гипсокартон, за да се изолират отвътре стените, а не само да се измажат и боядисат. Всичко това пък е свързано и със сериозни финансови средства.

„Спешно се нуждаем от парични средства за гипсокартон, шини, вата. Вярвам, че ще се намерят хора, които да ни помогнат да имаме неделно училище и музей в тази сграда. Опитваме се да  възстановим в автентичен вид нашето школо, което десетилетия наред е било средище на образованието и духа”, твърди оте Димитър Илчев. Той вече има и готова табела, която да се монтира над входа на възкръсналото училище. На нея е написано следното:

                                                                                   Народно начално уилище

                                                                                          Кирил и Методий

                                                                                              1923 година

                                                                             с. Лешница                 Санданско.

Целта на всички хора в Лешница е училището да отвори врати в началото на септември, когато се навършват точно 100 години от основаването му. Тук ще се преподава вероучение и ще се подреди музейна експозиция за миналото на населеното място.

Каузата на местните хора е да съхранят вяра, култура и традиции. Мисията на жителите на Лешница може да се подкрепи на място – в храма „Света Марина”, както и по банков път. Ето и банковата сметка:

Банка ДСК ЕАД

IBAN: 83STSA93000014806034

В полза на Неврокопска митрополия – Църковни настоятелства

Код  519, село Лешница, основание за внасяне – ремонт на училище.   

                                       Училище-Лешница-ремонт-вътре (2)

                                      

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини